Η ..αλήθεια απέναντι στην υστερία για τις πλαστικές σακούλες


Ημερομηνία Πέμπτη, 28 Φεβ 2008 @ 18:10
Θέμα/Κατηγορία Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Αποστολέας leonas



Σκίζουν... τις σακούλες τους οι βιομήχανοι πλαστικών ότι τα προϊόντα τους είναι  περισσότερο φιλικά στο περιβάλλον από τις «πράσινες» τσάντες βιοδιασπώμενου υλικού,  που θα βγουν από την 1η Ιουνίου στα αθηναϊκά σούπερ μάρκετ. Εν όψει και της  «αποστασίας» μεγάλων επιχειρήσεων, που τελικά προτίμησαν τα οικολογικά «αδελφάκια» της πλαστικής σακούλας, («προδίδοντας» κατ' αυτόν τον τρόπο σχέση δεκαετιών), οι βιομήχανοι πλαστικών εξέδωσαν οργίλη ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Η αλήθεια απέναντι στην υστερία για τις πλαστικές σακούλες».



Για του λόγου (τους) το αληθές παρέθεσαν και επιστημονικά στοιχεία. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, υποστηρίζουν πως τα προϊόντα τους μετέχουν μόνο κατά 4%-6% στα συνολικά απορρίμματα των σύγχρονων αστικών κέντρων.

Επιπλέον, υποστηρίζουν πως οι πλαστικές σακούλες διασπώνται στο περιβάλλον σε περίπου 1,5 έως 2 χρόνια (οι επιστήμονες λένε ότι χρειάζονται έως και 500 χρόνια), ότι οι «plastic is fantastic» τσάντες τους αφήνουν 80% λιγότερο απορριπτόμενο βάρος από όσο οι χάρτινες ή οι υφασμάτινες τσάντες και ότι το ύφασμα δεν ανακυκλώνεται, αλλά αποδομείται στο περιβάλλον σε διάστημα άνω των 3 ετών.

«Είναι τουλάχιστον ατυχής η σύγκριση ανάμεσα σε ένα υλικό που επαναχρησιμοποιείται πολλές φορές, όπως η υφασμάτινη σακούλα, και ένα υλικό που μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα αν παρασυρθεί σε ποταμούς ή καταναλωθεί από ζώα» αντέτεινε ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης.

Πηγή : ESPRESSO







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1580.html