Chatelaine: Κόσμημα Κλειδί για τον Σύγχρονο Κόσμο


Ημερομηνία Τετάρτη, 07 Νοέ 2007 @ 02:05
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiSΤο Μουσείο Κοσμήματος παρουσιάζει στις 14 Νοεμβρίου του 2007, έργα 78 δημιουργών από 18 χώρες σε μια σημαντική εικαστική έκθεση που απηχεί τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών.
Σημείο αναφοράς των δημιουργών αποτελεί η chatelaine, ένας τύπος κοσμήματος μέσης με μεσαιωνικές καταβολές από το οποίο εξαρτώνταν τα κλειδιά της πυργοδέσποινας, σύμβολο της απόλυτης εποπτείας της στα πολύτιμα υπάρχοντα του οίκου της. Με την πάροδο του χρόνου, από το 16ο – 19ο αιώνα, η chatelaine μεταμορφώθηκε από χρηστικό αντικείμενο σε βαρύτιμο κόσμημα. Σήμερα στα χέρια των σύγχρονων δημιουργών το μοτίβο αυτό μεταπλάθεται και πάλι για να αποκτήσει νέες συμβολικές προεκτάσεις.Οι καλλιτέχνες εμπνέονται από προσωπικότητες-πρότυπα, του 20ου αιώνα, χαρακτήρες του κινηματογράφου όπως τον Arnold Schwarzenegger και το «Shrek». Άτομα που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στον πολιτικό κόσμο όπως ο Jose Luis Rodriguez Zapatero (Πρόεδρος της Ισπανίας) ή και πολιτιστικό ο Rene Lalique, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και ο Κλοντ Μονέ. Γυναίκες, σύμβολα, όπως η Φρίντα Κάλο, η Εβίτα Περόν, και η Μαρία Κάλλας, γίνονται έμπνευση των καλλιτεχνών για να επαναπροσδιορίζουν τη chatelaine ως φορέα μηνυμάτων και ως έκφραση των προβληματισμών του σύγχρονου δημιουργού. Η χρήση εικαστικών μέσων ποικίλει, από τα πολύτιμα και ημιπολύτιμα υλικά της κοσμηματοποιΐας, τον χρυσό, τον αμέθυστο, τα μαργαριτάρια και τις κίτρινες, έως τα λιγότερο αναμενόμενα: πλαστικό, συνθετικές ύλες, μαλλί, πολυμερισμένο πηλό, ακόμα και αντικαταθλιπτικά χάπια, κουκούτσια, και χρωματιστό νερό.

Δυναμικός φορέας προαγωγής των διακοσμητικών τεχνών, το Μουσείο Κοσμήματος, επικυρώνει τη δέσμευσή του να υποστηρίζει και να προβάλει το έργο νέων δημιουργών, μέσα στα πλαίσια του πολυσήμαντου εκπαιδευτικού και πολιτιστικού του ρόλου. Ο ρόλος του κοσμήματος έχει αλλάξει στον 21ο αιώνα και πέρα από τις ιστορικές εκθέσεις παρουσιάζουμε σύγχρονες δημιουργίες που ήδη αποτελούν προνόμιο Μουσειακών συλλογών. Τα κοσμήματα της έκθεσης Σατλέϊνς, με τις ρηξικέλευθες φόρμες, τα χρώματα και τη θεματολογία τους, αποτελούν πρόκληση για το θεατή και λειτουργούν ως πρωτότυπα ερεθίσματα για μικρούς και μεγάλους.


Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:
- Ξεναγήσεις για ενήλικες κάθε Πέμπτη στις 12:00 μμ από την επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Μυρτώ Χατζάκη
- Καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες
- Σαββατιάτικα Εργαστήρια για οικογένειες με ξενάγηση & κατασκευή chatelaine.
- Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στις 8 Δεκεμβρίου ώρα 11:00 π.μ. με τις ακόλουθες δραστηριότητες:
... Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: για μικρούς & μεγάλους με τίτλο «Τα κλειδιά της Πυργοδέσποινας». Ένα μεσαιωνικό κόσμημα μας ταξιδεύει…στα θαύματα του σύγχρονου κόσμου!
... Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: για τους μικρούς μας φίλους με τίτλο Χελωνομυστήρια / Sea Turtle Mysteries. Μια χελωνο..κατάδυση στον μαγικό κόσμο της θαλάσσιας ζωής.
... ΓΟΥΡΙ 2008: Παρουσίαση του Γουριού για τη νέα χρονιά με θέμα τη θαλάσσια χελώνα από τη MedAsset.
... Μuseum Shop / Βιβλιοπωλείο: Δώρα Χριστουγέννων και….άλλα! Πρωτότυπα δώρα και βιβλία για τους αγαπημένους σας, με την υπογραφή του Μουσείου Κοσμήματος.

Η έκθεση πραγματοποιείτε με τη συνεργασία του Design Museo Φιλανδίας και την υποστήριξη της Helen Drutt Gallery, Philadelphia

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη
Νέα Περιοδική έκθεση
Challenging the Chatelaine
Chatelaine: Κόσμημα Κλειδί για τον Σύγχρονο Κόσμο
Διάρκεια 14 Νοεμβρίου 2007 – 15 Ιανουαρίου 2008

Web site: www.lalaounis-jewelrymuseum.grΤο άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1494.html