Μεταλλαγμένες ψείρες στα κεφάλια των μαθητών


Ημερομηνία Παρασκευή, 12 Οκτ 2007 @ 03:05
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS



Ο τρόμος έχει φωλιάσει στα σχολεία, καθώς κάνουν... πάρτι αυτή την εποχή οι «μεταλλαγμένες» ψείρες στα κεφαλάκια των μαθητών του Δημοτικού κι έχουν προκαλέσει πανικό σε γονείς και δασκάλους!

Και μόνο η λέξη «ψείρα», αρκεί για να μας αναστατώσει ψυχολογικά και να αρχίσουμε μηχανικά να ξύνουμε το κεφάλι μας. Οσοι έχουν παιδιά μάλιστα ανατριχιάζουν στη σκέψη ότι τα βλαστάρια τους έχουν κολλήσει τα αντιαισθητικά παράσιτα που τους ρουφούν το αίμα και κάνουν τη ζωή τους κόλαση για αρκετές εβδομάδες!



Η θεραπευτική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων παρασίτων, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην κατάχρηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, που ουσιαστικά έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά ψειρών με «ατσάλινο» ανοσοποιητικό σύστημα.

Με απλά λόγια, ό,τι παθαίνουν οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση στα φάρμακα με συνέπεια τα μικρόβια να έχουν αποκτήσει ανοσία, π.χ. στα αντιβιοτικά, το ίδιο συμβαίνει και με τις ψείρες που αυτή την εποχή έχουν «στήσει πανηγύρι» στα κεφάλια των μαθητών του Δημοτικού κι έχουν τρομοκρατήσει μικρούς και μεγάλους!

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι δύο εβδομάδες μετά τον αγιασμό στα σχολεία, ακούμε πολύ συχνά στο ραδιόφωνο και βλέπουμε στην τηλεόραση διαφημίσεις για τα προϊόντα που καταπολεμούν τις φθείρες.

Την ίδια στιγμή όμως η λέξη «ψείρα» αποτελεί ταμπού για τους περισσότερους, καθώς κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί ότι το παιδί του έγινε στόχος αυτού του τόσο ενοχλητικού παράσιτου. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε τα γιατροσόφια της γιαγιάς με το ξύδι και το πετρέλαιο...

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι δύσκολη για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί δυστυχώς έχουν αναπτυχθεί ανθεκτικά στελέχη στα φά [Οι ψείρες αντέχουν πλέον σε πολλές μεθόδους θεραπείας, καθώς έχει ισχυροποιηθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, επισημαίνει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Φώτης Νούλας ] άρμακα που συνήθως χορηγούνται, όπως για παράδειγμα σκευάσματα πρεμεθίνης και μαλαθείου.

Δεύτερον, γιατί η φαρμακευτική αγωγή στρέφεται κατά της ψείρας και όχι των αβγών της (κόνιδες), όποτε χρειάζεται σχολαστική επανάληψη της αγωγής περίπου μετά από δύο εβδομάδες και τρίτον, γιατί πρέπει να γίνει ταυτόχρονη θεραπεία όλων των μελών της οικογένειας για να μην κολλήσουν ξανά.

«Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι πολύ κοινή παρασιτική λοίμωξη του ανθρώπινου οργανισμού που προσβάλλει συνήθως παιδιά της σχολικής και προσχολικής ηλικίας» είπε στην «Espresso» ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Φώτης Νούλας: «Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση αυτών των παρασίτων γίνεται ολοένα και δυσκολότερη γιατί έχουν αποκτήσει ανοσία στα περισσότερα φάρμακα. Γι' αυτό δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση αυτών των προϊόντων, αφενός γιατί είναι ερεθιστικά για το δέρμα και αφετέρου γιατί δεν λειτουργούν ως απωθητικά, αλλά μόνο ως θεραπεία. Δηλαδή, μόνο αν έχουμε κολλήσει κάνουμε τη θεραπεία».


Τρόποι μετάδοσής τους

Οι ψείρες μεταδίδονται εύκολα με άμεση επαφή, γι' αυτό και εμφανίζονται πιο συχνά στα παιδιά που με το παιχνίδι έρχονται πολύ κοντά τα κεφάλια τους. Επίσης, μεταδίδονται με μολυσμένες χτένες, καπέλα, ακουστικά και ρούχα. Ζουν πίνοντας αίμα για ένα μήνα περίπου και γεννούν δέκα αβγά κάθε μέρα!


Πώς καταπολεμούνται

Η διάγνωση γίνεται εύκολα, καθώς τα παιδιά ξύνονται έντονα και παραπονιούνται. Από τη στιγμή που θα δείτε τα αβγά της ψείρας (κόνιδες), πρέπει καταρχήν να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να «θωρακιστείτε» με υπομονή, γιατί έχετε πολλή δουλειά μπροστά σας.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα, σε σπρέι και σαμπουάν που καταπολεμούν τις ψείρες. Οι κρέμες πρεμεθίνης και τα πλύματα μαλαθείου πρέπει να μείνουν στο κεφάλι για τουλάχιστον 8-12 ώρες.

Καλό είναι να πάρετε το ειδικό χτενάκι και κάθε φορά που χτενίζετε το παιδί να το βουτάτε σ' ένα μπολ με ξύδι, όπως συμβουλεύει ο κ. Νούλας. «Με το ξύδι γλιστράνε οι κόνιδες από το χτένι και ο καθαρισμός της κεφαλής γίνεται πιο γρήγορα».

Το σχήμα της θεραπείας πρέπει να επαναληφθεί σε μία εβδομάδα, καθώς τα περισσότερα φάρμακα καταπολεμούν τις ψείρες, όχι όμως και τις κόνιδες που σκάνε μετά από επτά ημέρες κι έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Μια καλή συνταγή για την καταπολέμηση των κονίδων είναι ένα διάλυμα με 50% ξύδι και 50% νερό.

Συντάκτης: Ρίτα Μελά





Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1466.html