Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων - σέντρα στη πλ. Συντάγματος


Ημερομηνία Πέμπτη, 05 Ιούλ 2007 @ 14:10
Θέμα/Κατηγορία Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Αποστολέας LavantiSΜετά τον καύσωνα, έβρεξε γκολ. «Φουλ επίθεση» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα στο τουρνουά ποδοσφαίρου και ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (30 Ιουνίου) στην πλατεία Συντάγματος. Και όλοι ανταποκρίθηκαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο καύσωνας είχε ήδη αρχίσει να υποχωρεί (όχι πως είχε σημασία για τους αποφασισμένους πρωταγωνιστές) και από τις 11.00 το πρωί άρχισε η βροχή. Βροχή από γκολ στα δίχτυα του κοινωνικού αποκλεισμού.Το ποδοσφαιρικό happening στήθηκε με πρωτοβουλία του περιοδικού ΓΑΛΕΡΑ και τη συνεργασία και ενεργή υποστήριξη του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Η μπάλα στήθηκε στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων εν όψει της πρώτης ελληνικής συμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (28 Ιουλίου ως 4 Αυγούστου, στην Κοπεγχάγη) και έδωσε την ευκαιρία στους υποψιασμένους αλλά και ανυποψίαστους περαστικούς να πάρουν μια γεύση από τις ποδοσφαιρικές αρετές των αστέγων, των προσφύγων και των απεξαρτημένων, αλλά, κυρίως, να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της διαδικασία ένταξης και επανένταξης στην κοινωνία μας.


Γκολ στην φτώχεια! Στιγμές ποδοσφαιρικές, μηνύματα κοινωνικά στην καρδιά της Ελλάδας. Στην πλατεία Συντάγματος.

Οι παίκτες της ελληνικής ομάδας αστέγων ήταν στο πρώτο πλάνο του σαββατιάτικου happening, αλλά είχαν δίπλα τους, αντίπαλους στο γήπεδο αλλά συμπαίκτες στον αγώνα για επανένταξη, δεκάδες φίλους που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στο κοινωνικό κάλεσμα, φόρεσαν τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια και ξεχύθηκαν στο γήπεδο, κάνοντας ντρίπλες στην φτώχεια, στις διακρίσεις και στις εξαρτήσεις και βάζοντας γκολ στον ρατσισμό. Άλλωστε, αυτός ήταν και παραμένει ο βασικός αντίπαλος.


Πρόσφυγες. Στελέχη της ελληνικής ομάδας αστέγων. Δικαίωμα συμμετοχής στο "Μουντιάλ" των αστέγων έχουν εκτός από τους άστεγους, οι πρόσφυγες αιτούντες άσυλο και τα άτομα που είναι ενταγμένα σε πρόγραμμα απεξάρτησης από ψυχότροπες ουσίες. Ο Αμπάς (μέσον) είναι 16 χρόνων και φιλοξενείται στον ξενώνα του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων.

Ο Νίκος Σαργκάνης, ο Αλέξης Αλεξανδρής, ο Λεωνίδας Βόκολος, ο Γιάννης Καλιτζάκης, ο Δημήτρης Μπαρμπαλιάς, ο Βασίλης Βούζας, ο Μιχάλης Βλάχος, ο Περικλής Παπαπαναγής, ο Κάντας έδωσαν το παρών και αγωνίστηκαν κάτω από το αυστηρό βλέμμα του ηθοποιού Ρένου Χαραλαμπίδη.


Ο Νίκος Σαργκάνης, ο Θοδωρής Κάντας και ο Μιχάλης Βλάχος, με τον Ευθύμη και τους δύο συνονόματους Μοχάμεντ Ραζά! Μαζί τους και τα αστεράκια από την ακαδημία ποδοσφαίρου «Προμηθέας».

Παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων κ. Λευτέρης Σκιαδάς και ο δημοτικός σύμβουλος της "Ανοιχτής πόλης" Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, μάλιστα, μπήκε και στη λίστα των σκόρερ.


Πόσες φορές έχετε δει εγκαίνια έκθεσης και ποδοσφαιρικά κόλπα; Έγινε και αυτό στην έκθεση γελοιογραφίας με θέμα τους άστεγους (τίτλος: «Εντός Εστίας»), και τη συμμετοχή κορυφαίων σκιτσογράφων που διοργάνωσε το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ, στο Μετρό του Συντάγματος.

Ομάδες δημοσιογράφων από το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ, την εφημερίδα SportDay, τον ραδιοφωνικό σταθμό SuperSport FM, αλλά και από την INTERAMERICAN κέρδισαν και έχασαν ποδοσφαιρικές μάχες απέναντι στις ομάδες των αστέγων, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών («Αναγέννηση ΨΝΑ»), του Κέντρου Απεξάρτησης «18 Άνω» και του Κέντρου Απεξάρτησης «Θησέας».


Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων και αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κ. Λευτέρης Σκιαδάς, με τον Νίκο Σαργκάνη, Μιχάλη Βλάχο και Θοδωρή Κάντα.

Οι πιτσιρικάδες από την ποδοσφαιρική ακαδημία Χαλανδρίου «Προμηθέας» γνώρισαν την αποθέωση με τα μαγικά κόλπα τους.


Μια πλατεία, ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Βετεράνοι ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφοι της ομάδας της εφημερίδας SportDay, παίκτες από την Ομάδα Αστέγων, το κέντρο απεξάρτησης 18 άνω. Διακρίνονται, μεταξύ άλλων, ο Νικος Σαργκάνης, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αστέγων και αντιδήμαρχο του Δήμου Αθηναίων κ. Λευτέρη Σκιαδά, ο Λεωνίδας Βόκολος, ο Περικλής Παπαπαναγής, ο Γιώργος Χελάκης κ.ά.

Στα ημίχρονα, το μεγάλο πλήθος των θεατών πετάγονταν και μέχρι την κλιματιζόμενη αίθουσα του Μετρό του Συντάγματος για να δουν την έκθεση γελοιογραφίας με θέμα τους άστεγους και τίτλο «Εντός Εστίας».


Η ελληνική ομάδα αστέγων. Όρθιοι αριστερά, οι προπονητές Φάνης Μπούκας και Περικλής Παπαπαναγής, έκτος από αριστερά, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων και αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κ. Λευτέρης Σκιαδάς. Ο Δήμος συμμετέχει και υποστηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία.

Η έκθεση, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι Έλληνες σκιτσογράφοι, έκλεισε τον κύκλο της στο Μετρό του Συντάγματος και ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες (βλ. νέες εκθέσεις σε νέους εκθεσιακούς χώρους).

Για περισσότερες πληροφορίες και υλικό:
Περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ: 210-3843983, 210-3826143
www.galera.gr - email@galera.gr

Επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Διοργάνωσης:
www.HomelessWorldCup.orgΤο άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1371.html