1.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο!


Ημερομηνία Κυριακή, 01 Ιούλ 2007 @ 11:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας methos



Η IBM ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό και κατασκευή του ταχύτερου υπερυπολογιστή για εμπορική χρήση. Ο Blue Gene/P είναι τρεις φορές πιο γρήγορος από τον BlueGene/L, ο οποίος κατέχει μέχρι στιγμής τα πρωτεία ως η πλέον πανίσχυρη υπολογιστική συσκευή.




Ο νέος υπερυπολογιστής, με επιδόσεις ενός petaflop, μπορεί να εκτελεί 1.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο και είναι περίπου 100.000 φορές ισχυρότερος από έναν οικιακό υπολογιστή.

Το πρώτο μηχάνημα αγοράστηκε ήδη από την αμερικανική κυβέρνηση και θα εγκατασταθεί στο Εθνικό Εργαστήριο Αργκόν του υπουργείου Ενέργειας στο Ιλινόις, αργότερα μέσα στον χρόνο. Δύο ακόμη Blue Gene/P προορίζονται για αμερικανικά εργαστήρια, ενώ ένας τέταρτος θα τοποθετηθεί στο Εργαστήριο Daresbury, στο Τσεσάιρ της Αγγλίας.

Οι υπολογιστές θα χρησιμοποιηθούν για πολύπλοκες προσομοιώσεις σε μελέτες, από σωματιδιακή φυσική μέχρι νανοτεχνολογία.

Μέχρι τώρα, ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής ήταν ο Blue Gene/L, επίσης δημιούργημα της IBM, και φιλοξενείται στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια. Έχοντας ως έργο του να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά αποθέματα πυρηνικών όπλων παραμένουν ασφαλή και αξιόπιστα, έχει φτάσει την ταχύτητα ρεκόρ των 280,6 teraflops ή τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

Ο Blue Gene/L αποτελείται από 131.072 επεξεργαστές και θεωρητικά είναι ικανός να φτάσει την επίδοση των 367 teraflops. Συγκριτικά, ο Blue Gene/P διαθέτει 294.912 επεξεργαστές συνδεδεμένους με ένα υψηλής ταχύτητας οπτικό δίκτυο. Ωστόσο, μπορεί να επεκταθεί, φθάνοντας τους 884.736 επεξεργαστές, διάταξη που θα επέτρεπε στη συσκευή να επιτύχει 3.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο (τρία petaflops).

«Ο Blue Gene/P σηματοδοτεί την εξέλιξη της πιο ισχυρής υπερυπολογιστικής πλατφόρμας που έχει γνωρίσει ο κόσμος», δήλωσε ο Dave Turek από την IBM.



Εδώ θα βρείτε φωτογραφία του υπερυπολογιστή σε υψηλή ανάλυση,
ενώ εδώ το αγγλικό άρθρο απο την IBM.


Πηγή: Το άρθρο είναι απο το περιοδικό FOCUS







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1367.html