Γιατί μας αρέσουν τα παχυντικά τρόφιμα


Ημερομηνία Σάββατο, 02 Ιούν 2007 @ 02:00
Θέμα/Κατηγορία Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Αποστολέας spirsolΓάλλοι επιστήμονες εντόπισαν έναν υποδοχέα στη γλώσσα, ο οποίος φαίνεται να ανιχνεύει τα λίπη των τροφίμων. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή άποψη ότι οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας ανιχνεύουν μόνο τις πέντε βασικές γεύσεις: το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό, το πικρό και τη γεύση των αλάτων ορισμένων οξέων.Το εύρημα ότι η γλώσσα περιέχει υποδοχείς και για τα λίπη, μπορεί να ρίξει νέο φως στον έλεγχο της όρεξης και την παχυσαρκία, σύμφωνα με τους ερευνητές, επικεφαλής των οποίων είναι ο δρ Φιλίπ Μπεσνάρ από το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας.

Οι επιστήμονες υπέθεταν εδώ και χρόνια ότι η γλώσσα πιθανώς διαθέτει έναν υποδοχέα σχεδιασμένο να ανιχνεύει το λίπος, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εντοπίζει έναν, σύμφωνα με τον δρα Μπεσνάρ και τους συνεργάτες του.

Όπως έγραψαν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Κλινικής Διερεύνησης», ο περί ου ο λόγος υποδοχέας, μια πρωτεΐνη που λέγεται CD36, είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει σε πολλούς ιστούς και ότι, μεταξύ άλλων, παίζει ρόλο στην αποθήκευση του λίπους (η πρωτεΐνη αυτή είναι επίσης γνωστή ως μεταφορέας λιπαρού οξέος ή FAT).

Οι αρουραίοι και τα ποντίκια - όπως και πάρα πολλοί άνθρωποι - έχουν μια φυσική προτίμηση στα πλούσια σε λίπη τρόφιμα, ενώ η πρωτεΐνη CD36 είχε παλαιότερα εντοπισθεί στους γευστικούς κάλυκες αρουραίων, δίχως όμως να εξακριβωθεί ποιος είναι ο ρόλος της.

Για να διαπιστώσουν αν η πρωτεΐνη αυτή είναι ο ανιχνευτής του λίπους στην γλώσσα, ο δρ Μπεσνάρ και οι συνεργάτες του μελέτησαν αρουραίους και ποντίκια που είτε ήταν φυσιολογικά, είτε είχαν εξουδετερωμένο το υπεύθυνο για την παραγωγή της πρωτεΐνης γονίδιο, με αποτέλεσμα να μην την παράγει ο οργανισμός τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενώ τα φυσιολογικά ζώα εκ φύσεως επέλεγαν τα πλούσια σε λίπη τρόφιμα, τα τρωκτικά με ανεπάρκεια της CD-36 δεν είχαν τέτοια προτίμηση. Και όταν οι ερευνητές έβαλαν λιπαρά οξέα στις γλώσσες των φυσιολογικών πειραματόζωων, τα όργανα του πεπτικού τους συστήματος άρχισαν να παράγουν ουσίες που διασπούν τα λίπη – κάτι που δεν συνέβη με τα άλλα τρωκτικά.

Ορισμένες παλαιότερες μελέτες, σημειώνουν ο Μπεζνάρ και οι συνεργάτες του, έχουν δείξει ότι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη προτίμηση στα πλούσια σε λίπη τρόφιμα απ ότι οι αδύνατοι – και αυτό, υποδηλώνει ότι στην παχυσαρκία παίζει ρόλο κάποια δυσλειτουργία στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο οργανισμός τα λίπη.

«Αν και είναι πολύπλοκος ο μηχανισμός με τον οποίο ο οργανισμός ρυθμίζει την πρόσληψη λίπους, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι σημαντικό ρόλο σε αυτόν παίζουν οι υποδοχείς CD36 της γλώσσας», τόνισε ο δρ Μπεσνάρ.


Πηγή: ΑΠΕ

Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1340.html