Οι OMD στον Λυκαβηττό


Ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2007 @ 07:09
Θέμα/Κατηγορία Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Αποστολέας LavantiS



Οι O.M.D. (Orchestral Manoeuvres in the Dark, όπως είναι το πλήρες όνομά τους), ένα από τα δημοφιλέστερα electro-pop συγκροτήματα των 80’s (κυρίως) και των 90’s, δημιουργοί των διαχρονικών hit singles “Enola Gay” και “Electricity”, έρχονται – για πρώτη φορά – στην Ελλάδα, την Παρασκευή 1η Ιουνίου, στο Θέατρο του Λυκαβηττού, στην Αθήνα.



Έχοντας πίσω τους μία τεράστια καριέρα γεμάτη επιτυχίες, τόσο στη Βρετανία (με δεκάδες Top-10 albums και singles) όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη – ενδεικτικά, τα δύο πρώτα albums τους έχουν πουλήσει πάνω από 50.000 αντίτυπα, μόνο στην Ελλάδα, νούμερα πραγματικά αστρονομικά για τα σημερινά δεδομένα – αλλά και τις Η.Π.Α. (τις οποίες κατέκτησαν με το “If You Leave”), οι Andy McCluskey και Paul Humphreys – μαζί με τους παλιούς τους συνεργάτες, Martin Cooper και Malcolm Holmes – επανήλθαν δυναμικά με μια θριαμβευτική περιοδεία, ετοιμάζοντας παράλληλα ένα ολοκαίνουργιο album, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε μερικούς μήνες.

Το Set-list του live θα περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους, από τα θρυλικά “Enola Gay” και “Electricity” μέχρι τα “If You Leave”, “Sailing On The Seven Seas” και “Pandora’s Box”. Όπως λένε και οι ίδιοι, πρόκειται για ένα Greatest Hits Show!

Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 20:00 και τη συναυλία θα ανοίξει το ηλεκτρονικό ντουέτο των Marsheaux. Τα εισιτήρια διατίθενται από το Ticket Point (Ακαδημίας & Γενναδίου 3, πίσω από το ναό της Ζωοδόχου Πηγής, τηλ. 210 3840020), τα Village Cinemas, το www.i-ticket.gr (τηλ. 801 11 60000) και το www.villagecinemas.gr (210 810 8080 και 801 100 9191).

Η προπώληση συνεχίζεται στην τιμή των 35 ευρώ, Στο ταμείο, το βράδυ της συναυλίας, η τιμή θα είναι 40 ευρώ.



O.M.D. (ORCHESTRAL MANOEUVRES IN THE DARK)

Οι Ορχηστρικές Μανούβρες Στο Σκοτάδι είναι, πολύ απλά, ένα από τα διασημότερα συγκροτήματα της “χρυσής” δεκαετίας του ΄80, των οποίων η επιτυχία συνεχίστηκε και μέσα στην επόμενη δεκαετία και εξακολουθεί και στις ημέρες μας, μιας και τα τραγούδια τους ακούγονται πάρα πολύ ακόμα και σήμερα.

Πρωτοπόροι του κινήματος της electro-pop, ξεκίνησαν την καριέρα τους – προερχόμενοι από το Liverpool – στην ιστορική Factory Records του.... αντίπαλου Manchester, παίζοντας μαζί με θρυλικές μπάντες όπως οι Joy Division και οι A Certain Ratio. Το πρώτο τους single, “Electricity”, κυκλοφόρησε το 1979 και συνεχίζει να ακούγεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα, τόσο στο ραδιόφωνο όσο και τα clubs όλου του κόσμου. Μαζί με το πρώτο – και μοναδικό – single του δεύτερου album τους, το – περίφημο, πλέον – “Enola Gay” αποτελούν ίσως τους χαρακτηριστικότερους “ύμνους”, τόσο του συγκεκριμένου μουσικού ρεύματος όσο και ολόκληρης της δεκαετίας του ’80. Είναι αμφίβολο αν υπάρχει συγκρότημα εκείνης της εποχής που να έχει να επιδείξει δύο τόσο μεγάλα και διαχρονικά hits, ακόμα κι αν μιλήσουμε για ονόματα του κατ’ εξοχήν εμπορικού ρεπερτορίου, όπως ήταν οι Duran Duran, οι Culture Club, οι A-ha και οι – αρκετά κοντά στο στυλ των O.M.D. – Human League.

Τα δύο albums τα οποία περιείχαν τα συγκεκριμένα κομμάτια, “Orchestral Manoeuvres In The Dark” (Φεβρουάριος 1980) και “Organisation” (Οκτώβριος 1980) αντίστοιχα, πραγματοποίησαν πολύ υψηλές πωλήσεις στη χώρα μας, εξωπραγματικές για τα σημερινά δεδομένα της δισκογραφίας, φτάνοντας τα 50.000 αντίτυπα το καθένα – για να μιλήσουμε μόνο για το βινύλιο, μιας και έχουν σταθερές πωλήσεις και στις μεταγενέστερες εκδόσεις τους σε CDs.

Πέρα από αυτές τις δύο – τεράστιες – επιτυχίες, το group των Andy McCluskey και Paul Humphreys έχει να επιδείξει μία σπουδαία πορεία και στη συνέχεια της ύπαρξής του. Για την ακρίβεια, η μεγαλύτερή επιτυχία στην πατρίδα τους, τη Βρετανία, ήρθε με το τρίτο album τους, “Architecture And Morality”, το οποίο παρουσίαζαν ολόκληρο στο πρώτο σκέλος της φετινής τους περιοδείας. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1981 και ξεπέρασε σε πωλήσεις το ενάμιση εκατομμύριο αντίτυπα, μόνο στη Βρετανία, αναδεικνύοντας τρείς μεγάλες επιτυχίες: το – νο 1 στην Ελλάδα – “Souvenir”, το “Joan Of Arc” και το “Maid Of Orleans”.

Το artwork του συγκεκριμένου δίσκου είχε επιμεληθεί ο διάσημος γραφίστας Peter Saville, ο οποίος εξακολουθεί να συνεργάζεται με τους O.M.D., μιας και τα slide projections που θα συνοδεύσουν το φαντασμαγορικό show του συγκροτήματος βασίζονται σε δικά του σχέδια. Πέρα από αυτό, ο Saville θα “επενδύσει” οπτικά και την ολοκαίνουργια δουλειά του συγκροτήματος, “The Energy Suite”, η οποία θα συνοδευτεί από μία περιοδεία μαζί με την εικοσαμελή Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, στο πλαίσιο της ανακήρυξης του Liverpool ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2008!

Παράλληλα, το “Architecture And Morality” θα επανακυκλοφορήσει φέτος σε μια ειδική έκδοση, σημαδεύοντας έτσι την επιστροφή των O.M.D και δισκογραφικά.

Η υπόλοιπη καριέρα τους στη δεκαετία του ’80 ήταν επίσης γεμάτη από επιτυχίες, τόσο σε εμπορικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Με το “Dazzle Ships” του 1983, τίμησαν – ως οι ιδανικότεροι μαθητές – τους “δάσκαλους” Kraftwerk, τους θρυλικούς Γερμανούς προπάτορες του ηλεκτρονικού ήχου που αποτελούν μέγιστη επιρροή για τους O.M.D., ενώ με τα “Junk Culture” (1984) και “Crush” (1985) πλημμύρισαν τα ερτζιανά με σπάνιας ομορφιάς pop μουσική: “Locomotion”, “Talking Loud And Clear”, “So In Love”, μερικοί από τους τίτλους των πανέμορφων τραγουδιών που έγιναν μεγάλες επιτυχίες από τους συγκεκριμένους δίσκους.

Όμως, το μεγαλύτερο hit των O.M.D., σε παγκόσμια κλίμακα, ήρθε το 1986 με το “If You Leave” (άλλο ένα κομμάτι που ακούγεται πάρα πολύ, μέχρι σήμερα), το οποίο κατέκτησε την, άγνωστη γι’ αυτούς μέχρι τότε, αγορά της Αμερικής, συμπεριλαμβανόμενο στο soundtrack της νεανικής ταινίας “Pretty In Pink”, στα χνάρια των Simple Minds και του “Don’t You (Forget About Me)”.

Στα 90’s, οι O.M.D. γνώρισαν άλλη μια τεράστια επιτυχία με το album “Sugar Tax” και τα singles “Sailing On The Seven Seas” και “Pandora’s Box”.

Η επιστροφή τους, εν έτει 2007, είναι ουσιαστική. Διατηρούν την αυθεντική τους σύνθεση αφού - εκτός του ότι οι δύο βασικοί μουσικοί του group, Andy Mc Cluskey και Paul Humphreys, ξαναβρίσκονται μαζί μετά από πολλά χρόνια – ακόμα και τα δύο “δευτερεύοντα” μέλη τους, Martin Cooper και Malcolm Holmes, συμμετέχουν στην νέα εξόρμηση της μπάντας.

Οι Orchestral Manoeuvres In The Dark, παρότι πολλές φορές δεν δίστασαν να πειραματιστούν και να πρωτοπορήσουν, κατάφεραν να γράψουν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στο πάνθεον των πιο αγαπημένων και εμπορικών συγκροτημάτων των 80’s. Η επανασύνδεσή τους και η αντίστοιχη περιοδεία, η οποία θα τους φέρει στην Αθήνα για πρώτη φορά, θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να τους γνωρίσει από κοντά, μέσα από ένα ηλεκτρονικό οπτικο-ακουστικό υπερθέαμα διάρκειας δύο, περίπου, ωρών. Θα ακουστούν όλες οι μεγάλες επιτυχίες τους, με μερικές από τις πιο οικείες μελωδίες των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών σε πρώτο πλάνο. Άλλωστε, είναι σίγουρο πως για πολύ κόσμο και μόνο τα “Enola Gay” και “Electricity” θα είναι αρκετά για να χορέψει όσο δε χόρεψε έναν ολόκληρο χρόνο και να γεμίσει το καλοκαίρι του με τις ομορφότερες μουσικές αναμνήσεις.....


MARSHEAUX

Οι Marsheaux είναι ένα γυναικείο electro pop ντουέτο από τη Θεσσαλονίκη. Τα δύο κορίτσια μετακόμισαν στην Αθήνα το 2000 και τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στα τραγούδια τους, θέλοντας έτσι να εκφράσουν την αγάπη τους για την ηλεκτρονική pop των 80’s, η οποία στηρίχτηκε στους χαρακτηριστικούς ήχους των synthesizers και των drum machines.

Το πρόβλημα της ονομασίας της μπάντας λύθηκε πολύ εύκολα. Χρησιμοποίησαν την πρώτη συλλαβή από τα ονόματά τους – Μαριάνθη και Σόφι – και από τον συνδυασμό προέκυψε το Marsheaux.

Η πρώτη τους κυκλοφορία ήταν το single, “Popcorn”, διασκευή στο πασίγνωστο hit των Hot Butter, το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα. Συνέχισαν φτιάχνοντας synth-pop μουσική – ιδιαίτερα καλόγουστη και νοσταλγική, αλλά και με απόλυτη αίσθηση της σύγχρονης πραγματικότητας – στο πνεύμα μεγάλων ονομάτων του συγκεκριμένου ρεύματος από τα 80’s, όπως οι Yazoo, οι Human League, οι Depeche Mode και οι.... OMD.

Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει δύο albums: το “E-Bay Queen” (2004, Undo Records / Klik Records) και το “Peek A Boo” (2007, Undo Records).







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1334.html