Τα τεχνητά μάτια ελπίδα για τους τυφλούς


Ημερομηνία Κυριακή, 06 Μάι 2007 @ 05:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS



Τον δρόμο για μια νέα επαναστατική μέθοδο αποκατάστασης της όρασης σε τυφλά άτομα άνοιξε έρευνα ομάδας επιστημόνων από την Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ. Το πόρισμα της έρευνας που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, εξηγεί ότι ο καλύτερος τρόπος για την επιδιόρθωση των ματιών είναι η παράκαμψη τους και η σύνδεση συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου με βιντεοκάμερες.



Τα πειράματα που έκαναν οι ερευνητές έδειξαν πως ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα ηλεκτρικά σήματα με τον ίδιο τρόπο που αντιλαμβάνεται τα κύματα φωτός.

Ο ένας από τους δύο συγγραφείς της έρευνας, ο ελληνοαμερικάνος Τζον Πεζάρις, εξηγεί πως κατάφεραν να προσομοιώσουν δύο πηγές φωτός τοποθετώντας για δύο λεπτά, ηλεκτρόδια στον πλευρικό γονάτιο πυρήνα του οπτικού θαλάμου τους, το μέρος του εγκεφάλου που λειτουργεί σαν «αναμεταδότης» των οπτικών σημάτων.

Για το πείραμα χρησιμοποιήθηκαν μαϊμούδες που δεν είχαν προβλήματα όρασης για να μπορέσουν οι επιστήμονες να συγκρίνουν τις αντιδράσεις τους στα πραγματικά οπτικά σήματα και τα ηλεκτρονικά.

«Παρόλο που η ομάδα χρησιμοποίησε μόνο δύο ηλεκτρόδια για το πείραμα, οι μαϊμούδες αντέδρασαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στα κανονικά και στα ηλεκτρικά σήματα» εξηγεί ο ελληνοαμερικάνος επιστήμονας.

Η ομάδα θα συνεχίσει να κάνει πειράματα με όλο και περισσότερα ηλεκτρόδια με τελικά στόχο να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα τεχνητής όρασης, το οποίο θα λειτουργεί με ένα ζευγάρι ψηφιακών καμερών που θα μεταφέρει τα σήματα σε ένα εμφυτευμένο τεχνητό νευρώνα που με τη σειρά του θα στέλνει τα ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο.

Πηγή: Contra.gr





Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1314.html