Αστροναύτης σε τροχιά θα τρέξει σε μαραθώνιο... σημειωτόν


Ημερομηνία Κυριακή, 08 Απρ 2007 @ 04:15
Θέμα/Κατηγορία Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Αποστολέας nio4



Βοστώνη: Η Αμερικανίδα αστροναύτης Σουνίτα Ουίλιαμς, ένοικος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), θα συμμετάσχει επισήμως τον επόμενο μήνα στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, καλύπτοντας την απόσταση των 42,195 χλμ δεμένη πάνω σε έναν διάδρομο άσκησης.



Η 41χρονη αντιπλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού, μηχανικός πτήσης στον ISS, έχει συμμετάσχει παλαιότερα σε αρκετούς μαραθώνιους. Απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής στη νέα διοργάνωση τερματίζοντας στον Μαραθώνιο του Χιούστον, τον περασμένο Ιανουάριο, σε 3 ώρες, 29 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα.

Ο Αθλητικός Όμιλος Βοστώνης προσφέρθηκε να στείλει στη Ουίλιαμς επίσημο πιστοποιητικό συμμετοχής και ένα ειδικό μετάλλιο τερματισμού, κατασκευασμένου χωρίς μόλυβδο κατ΄απαίτηση της NASA. Όμως η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Atlantis που προγραμματιζόταν για τον Μάρτιο αναβλήθηκε, όπότε το πιστοποιητικό απεστάλη με email και το μετάλλιο θα φτάσει στο σταθμό με επόμενη αποστολή ρωσικού πυραύλου Soyuz.

Στον Μαραθώνιο της Βοστώνης μπορούν επίσης να συμμετάσχουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίοι θα παραλάβουν πακέτα συμμετοχής με μετάλλια, μπουκάλια νερό και ταινίες για την γραμμή τερματισμού.



Η προσπάθεια θα είναι πάντως πιο δύσκολη για την αστροναύτη, δεδομένου ότι η τρίμηνη παραμονή της σε τροχιά πιθανότατα έχει εξασθενήσει τους μύες και τον σκελετό της. Θα τρέχει στο διάδρομο δεμένη με ελαστικά λουριά ώστε να μην αρχίσει άθελά της να αιωρείται.

Ένα ειδικό «σύστημα απομόνωσης κραδασμών» θα εμποδίζει την αστροναύτη να ταρακουνά ολόκληρο τον σταθμό καθώς τρέχει.

Κινούμενη σε τροχιά με ταχύτητα σχεδόν 28.200 χλμ/ώρα, η Ουίλιαμς στην πραγματικότητα καλύπτει την απόσταση του μαραθώνιου σε 5,4 δευτερόλεπτα.

Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press





Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1285.html