Νέα θεωρία για το πώς χτίστηκε η Μεγάλη Πυραμίδα


Ημερομηνία Παρασκευή, 06 Απρ 2007 @ 08:50
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας nio4



Παρίσι: Ένας Γάλλος αρχιτέκτονας υποστηρίζει ότι έλυσε ένα μυστήριο 4.500 ετών για το πώς χτίστηκε η πυραμίδα του Χέοπα, η μεγαλύτερη από τις πυραμίδες της Γκίζας και το μοναδικό σωζόμενο από τα Επτά Θαύματα. Το τρισδιάστατο μοντέλο υποδεικνύει ότι χρησιμοποιήθηκε μια εσωτερική, σπειροειδής ράμπα.



Ολόκληρες γενιές αιγυπτιολόγων προσπάθησαν να αποσαφηνίσουν πώς τοποθετήθηκαν με τόση ακρίβεια 3 εκατ. ογκόλιθοι, βάρους 2,5 τόνων ο καθένας. Σύμφωνα προηγούμενες θεωρίες, οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν είτε μια γιγάντια, ευθύγραμμη πλατφόρμα, είτε μια σπειροειδή ράμπα στο εξωτερικό της πυραμίδας.

Ο αρχιτέκτονας Ζαν-Πιέρ Χουντίν υποστηρίζει τώρα ότι οι σύγχρονοι μέθοδοι τρισδιάστατης μοντελοποίησης υποδεικνύουν ότι η ράμπα ανέβαινε σπειροειδώς 10 με 15 μέτρα κάτω από την εξωτερική επιφάνεια της πυραμίδας, η οποία χτίστηκε έτσι από μέσα προς τα έξω.

Ο Χουντίν εκτιμά ότι μόλις 4.000 εργάτες θα ήταν αρκετοί για την κατασκευή της πυραμίδας του Χέοπα, γνωστού και ως Χούφου. Παλαιότερες εκτιμήσεις ανέβαζαν τον αριθμό των εργατών στους 100.000.

Η νέα θεωρία «είναι καλύτερη από άλλες θεωρίες επειδή είναι η μόνη θεωρία που μπορεί να ευσταθεί» υποστήριξε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters και διακεκριμένοι αιγυπτιολόγοι.

Ο Χουντίν, που άρχισε να μελετά το πρόβλημα πριν από οκτώ χρόνια. συνεργάστηκε με την Dassault Systemes, μια γαλλική εταιρεία που αναπτύσει τρισδιάστατα μοντέλα για αυτοκίνητα και αεροσκάφη, η οποία διέθεσε 14 μηχανικούς για έρευνες δύο ετών.

Η ομάδα υπολόγισε ότι, αν οι εργάτες είχαν χρησιμοποιήσει μια ευθύγραμμη, εξωτερική πλατφόρμα, η κατασκευή της θα απαιτούσε σχεδόν τον ίδιο αριθμό ογκόλιθων όσο και η ίδια η πυραμίδα. Αν πάλι είχε χρησιμοποιηθεί μια εξωτερική σπειροειδής ράμπα, οι εργάτες δεν θα είχαν οπτικό πεδίο για να συνεχίσουν την κατασκευή με ακρίβεια και δεν θα είχαν και χώρο για να εργαστούν.

Ο Χουντίν εκτιμά ότι μια κεκλιμένη πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για να ανεγερθεί μόνο η βάση της πυραμίδας, σε ύψος 42 μέτρων. Αφού ολοκληρώθηκε η βάση, η πυραμίδα συνεχίστηκε να κτίζεται έξω από μια εσωτερική σπειροειδή πλατφόρμα, μέχρι το τελικό ύψος των 146,6 μέτρων.

Ο αρχιτέκτονας πιστεύει επίσης ότι οι πλάκες της οροφής του Θαλάμου του Βασιλέα, όπου βρισκόταν η μούμια του Χέοπα, τοποθετήθηκαν στη θέση τους με τη βοήθεια αντίβαρων μέσα σε ένα στενό φρεάτιο.

Η ομάδα ελπίζει τώρα ότι οι αιγυπτιακές αρχές θα δώσουν άδεια σε μια γαλλική εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού να ελέγξει τη θεωρία ερευνώντας την πυραμίδα με ραντάρ, θερμικές κάμερες και άλλο προηγμένο εξοπλισμό.

Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press





Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1283.html