Ανοιχτή επιστολή στον κ. Παναγόπουλο


Ημερομηνία Τρίτη, 20 Μάρ 2007 @ 00:00
Θέμα/Κατηγορία Σκέψεις, Θέσεις και Γνώμες

Αποστολέας LavantiS



O κ. Θανάσης Μωραϊτης (μουσικοσυνθέτης - ερευνητής) μας έστειλε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή της ΕΡΤ κ. Παναγόπουλο, την οποία μας παρακαλεί να δημοσιεύσουμε.
Αφορά στην συναυλία που διοργάνωσε πριν λίγες μέρες η ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής και τον μουσικό Δημήτρη Παραδημητρίου.


Κύριε Διευθυντά,

Θέλω να θέσω υπ’ όψιν σας, με αφορμή και τη σημερινή συναυλία που οργανώνεται από ην ΕΤ στο Μέγαρο Μουσικής, τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο χώρο των μουσικών εξ’ αιτίας της απροκάλυπτης εύνοιας που γίνεται στο πρόσωπο του Δημήτρη Παπαδημητρίου ως συνθέτη καθώς και της «μούσας του» Φωτεινής Δάρρα.

Όσο σπουδαία κι αν είναι τα έργα ενός συνθέτη δεν δικαιολογείται ένας κρατικός φορέας να παρουσιάζει συνεχώς μόνον αυτά παρέχοντάς του όλο το ανθρώπινο δυναμικό (ορχήστρες, χορωδία) της ΕΤ τη στιγμή που ο συγκεκριμένος συνθέτης τυχαίνει να διευθύνει το Γ΄ πρόγραμμα. Φαντάζομαι, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι χρειάζεται τουλάχιστον κάποιο τακτ –τα αυτονόητα προσχήματα δηλαδή– διότι από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι συνθέτες που, στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν στο κοινό τα έργα τους, ζητούν επανειλημμένως συνάντηση με τους υπεύθυνους των Μουσικών συνόλων της ΕΤ για να θέσουν υπ’ όψιν τους την παρτιτούρα των έργων τους και απάντηση δεν παίρνουν ούτε για συνάντηση.

Εν κατακλείδι, ο οποιοσδήποτε συνθέτης –με την ματαιοδοξία που μας διακατέχει– έχει δικαίωμα να μην έχει τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Μήπως όμως η διεύθυνση της ΕΤ (κ. Παναγόπουλος) διογκώνει την αναξιοπρέπειά τους συνηγορώντας με την ανοχή του στην αναξιοκρατία ενός κρατικού φορέα, μετατρέποντάς το σε οικογενειακό μαγαζάκι με τα χρήματα όλων των Ελλήνων;

Και κάτι ακόμη, υπάρχουν αρκετές τραγουδίστριες που διαθέτουν ωραία φωνή. Πιθανόν ανάμεσά τους να είναι και η «μούσα» του Παπαδημητρίου. Μήπως πρέπει ο Διευθυντής της ΕΤ να προστατέψει και την μεταξύ τους ανθρώπινη σχέση –αφού οι ίδιοι αδυνατούν– ελαχιστοποιώντας τη συμμετοχή της ως τραγουδίστριας σε όλες τις μουσικές εκδηλώσεις που οργανώνει η ΕΤ;


ΥΓ. Σήμερα το πρωί το Γ΄ πρόγραμμα μετέδωσε αποσπάσματα από την χθεσινή πρόβα του έργου του Παπαδημητρίου με τα σύνολα της ΕΤ. Ε, δεν είναι και ο Μπετόβεν ώστε να παρουσιάζει τόσο ενδιαφέρον η εν λόγω πρόβα. Εκτός και αν το Γ΄ πρόγραμμα, μαζί με το κτήριο στο οποίο στεγάζεται, είναι ιδιοκτησία του Παπαδημητρίου.


Με τιμή
Θανάσης Μωραΐτης
Μουσικοσυνθέτης-ερευνητής






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1262.html