Τζιβαέρι - από την Φορμίωνος ..στο cd player σας


Ημερομηνία Τρίτη, 13 Φεβ 2007 @ 03:00
Θέμα/Κατηγορία Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Αποστολέας LavantiS



Στη Σμύρνη και την Πόλη, τα χρόνια τα παλιά, μέσα σε ομορφοσκαλισμένες ξυλόγλυπτες κασέλες, οι νοικοκυράδες φύλαγαν τα “τζοβαΐρια” ή “τζιβαέρια” τους….Δηλαδή τα χρυσαφικά, τα διαμαντικά, και ό,τι άλλο πολυτιμότερο είχαν. Τζιβαέρι λοιπόν, σημαίνει θησαυρός.
Και εν προκειμένω σημαίνει μουσικός θησαυρός, μιας και η παρέα από το “Τζιβαέρι” (γνωστό και πετυχημένο «ρεμπετάδικο » στην οδό Φορμίωνος), άνοιξε το σεντούκι της και διάλεξε μερικά μουσικά διαμαντάκια για να τα παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό.



Όπως τα παλιά χρόνια, οι καλλιτέχνες, αφού δοκίμαζαν πρώτα τα τραγούδια στη σκηνή μετά τα «γραμμοφωνούσαν», έτσι και η κομπανία μάζεψε 18 από τα καλύτερα ρεμπέτικα τραγούδια και με την αυθεντικότητα του παιξίματος αλλά και των φωνών, παρουσιάζει ένα από τους καλύτερους δίσκους του είδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από 30 χρόνια επανεκτελέσεων των ρεμπέτικων τραγουδιών (αρχής γενομένης από την Ρεμπέτικη Κομπανία, κατόπιν από την Οπισθοδρομική και αργότερα από άλλες), είναι η πρώτη φορά που δίνεται τόση σημασία στα φωνητικά.

Έτσι λοιπόν τραγούδια όπως το «Μάγισσες φέρτε βότανα », «Γλυκοχαράζουν τα βουνά», «Ο μαχαραγιάς » κ.α ηχούν με ένα τρόπο μαγικό στα αυτιά μας.

Αξίζει να σας επισημάνουμε πως εδώ θα βρείτε δύο σπάνια και μοναδικά τραγούδια : «Μαζί σου ξεμυαλίστηκα» του Μανώλη Χιώτη και «Μια γυναίκα καταριέμαι» του Γιώργου Μητσάκη που κυκλοφορούν για πρώτη φορά μετά τις 78 στροφές.

Μια καλή τύχη πριν τέσσερα χρόνια , έφερε κοντά πέντε νέους ανθρώπους ξεχωριστούς, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά με την ίδια αγάπη και αφοσίωση στο ρεμπέτικο τραγούδι.

H παρέα από το ΤΖΙΒΑΕΡΙ είναι:
η Ελένη Λαζάρου: κουτάλια, μπαγλαμάς, ζίλια, ο Δημήτρης Κρανίδας: μπουζούκι, ταμπουράς, ο Γεράσιμος Σταμούλης: μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς, ο Βασίλης Σκούτας: κιθάρα, μπαγλαμάς και ο Δημήτρης Μηταράκης: ακορντεόν. Και βέβαια τραγουδούν όλοι !







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1241.html