Οι Ενδελέχεια στον Αέρα!


Ημερομηνία Σάββατο, 20 Ιαν 2007 @ 11:00
Θέμα/Κατηγορία Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Αποστολέας drapetis7ενδελέχεια (η)ους. [<αρχ. 'ενδελέχεια < 'ενδελεχής]
η ιδιότητα του ενδελεχούς, συνέχεια,διάρκεια // (μτφ.) επιμέλεια, συνεχής φροντίδα, (μερικές φορές ,η λ.χρησιμοποιείται λανθασμένα αντί της λ. εντελέχεια (βλ.λ.).
Η ιστορία της μπάντας ουσιαστικά ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του '80 όπου δύο μαθητές γυμνασίου(Δημήτρης Μητσοτάκης - Δημήτρης Λεοντόπουλος) αποφασίζουν με περισσό θρασος να φτιάξουν ένα ροκ συγκροτημα.


Στις 27 Ιανουαρίου του 2007 οι ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ εμφανίζονται στην μουσική σκηνή στον ΑΕΡΑ (ΑΘΗΝΑ,ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ,ώρα 22.30,είσοδος 12e)

Η δύναμη,οι έξυπνες μελωδίες,η πρωτότυπη ενορχήστρωση,οι καυστικοί στίχοι και η αδιαπραγμάτευτη στάση τους,κατατάσουν τους ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ ώς ένα από τα κορυφαία σχήματα της εγχώριας ρόκ μουσικής σκηνής!
Παρέα με την πλούσια δισκογραφία τους,επιβεβαιώνουν τις φήμες!!!!!

"Η αλήθεια είναι πως Πρώτα φτιάξαμε συγκρότημα και μετά μάθαμε να παίζουμε. Οι πρόβες γίνονταν στην ταράτσα,στο πλυσταριό για την ακρίβεια,του σπιτιού του Λεοντόπουλου στην Καλλιθέα.Τα όργανα που χρησιμοποιούσαμε τότε ήταν μία φτηνή κλασική κιθάρα και ντενεκέδες από λάδι.Αργότερα αγόρασα ένα σετ τύμπανα premier του '58 στο οποίο και έμαθα να παίζω. Το σετ αυτό το διατηρώ ακόμα. To σχήμα εκείνο μετατράπηκε άρδην σε ηλεκτρικό όταν ο Λεοντόπουλος αγόρασε με αιματηρές οικονομίες μία ηλεκτρική eko του πεντοχίλιαρου και το φοβερό ενισχυτή "ekolena".Το δολοφονικό αυτό σχήμα συμπλήρωσε σχεδόν με το ζόρι ένας άλλος συμμαθητής,ο Σωτήρης Λάντας - νυν ηχολήπτης-του οποίου το αποθημένο ήταν τα τύμπανα,όμως εμάς μας έλειπε ένας μπασίστας και αναγκαστικά αγόρασε μπάσο!

Λίγο αργότερα πέρασαν από αυτό το σχήμα διάφοροι φίλοι από την γειτονιά,κυρίως για πλήκτρα,κανείς όμως δεν άντεξε πάνω από ένα εξάμηνο. Τα ονόματα για την μπάντα εκείνη την περίοδο άλλαζαν σαν πουκάμισα (Αδέσμευτοι, Rainy Heroes, Candles, και άλλα τέτοια ευφάνταστα). Εκείνη την περίοδο ο στίχος ήταν σε απαράδεκτα αγγλικά επιπέδου δευτέρας κανονικής."

Αυτή η μπάντα έληξε άδοξα στα μέσα της δεκαετίας του '80,όπου δημιουργείται ένα άλλο σχήμα (Άρτεμις) από τους - Μητσοτάκη (τύμπανα), Γιώργο Κουλούρη (μπασο), ένα φίλο τους κιθαρίστα τον Φάνη Κινατίδη και τον Θανάση Σολούκο στα πλήκτρα. Τότε γίνεται η πρώτη προσπάθεια για τραγούδια με Ελληνικό στίχο. Από το '87 μέχρι το '90 υπάρχει σιωπή λόγω στρατού.

Έτσι την περίοδο '90-'91 συναντιούνται εκ νέου οι : Μητσοτάκης, Κουλούρης, Κινατίδης, Λεοντόπουλος και Λάντας,όπου και υπάρχει η διάθεση για ηχογραφήσεις demo. Ο Λάντας αποχωρεί πολύ σύντομα αφού δεν υπήρχε δυνατότητα για δύο μπάσα. Παίρνεται η απόφαση για δεύτερο κιθαρίστα, θέση που παίρνει ο Αντώνης Δημητρίου, φίλος του Λεοντόπουλου. Τότε το γκρούπ ονομάζεται "ΕΝΔΕΛEΧΕΙΑ" όνομα που προήλθε από μία κασσέτα με άσχετα μεταξύ τους τραγούδια.


Η "Βάφτιση"έγινε σε ένα καφενείο των Εξαρχείων.
Γίνονται οί πρώτες δοκιμαστικές ηχογραφήσεις με αυτό το σχήμα στο studio(συν ένα). Ένα απ'τα τραγούδια αυτής της περιόδου ('87 ΣΤ') ανοίγει τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος. Λίγο αργότερα αποχωρεί ο Κινατίδης και τη θέση του παίρνει ο Παναγιώτης Κατσιμάνης (κιθάρες,φωνητικά). Η σύνθεση των Ενδελέχεια σταθεροποιείται και ακολουθούν νέες δοκιμαστικες ηχογραφήσεις στο ίδιο studio με ηχολήπτη το Χρήστο Χατζηστάμου και με στόχο την δημιουργία ενός υλικού που θα αποτελούσε τα τραγούδια ενός, καλώς ερχόντων των πραγμάτων,μεγάλου σε διάρκεια δίσκου. Την επόμενη χρονιά το γκρούπ γνωρίζεται με τον ηχολήπτη Λευτέρη Νεοκοσμίδη ο οποίος αναλαμβάνει την παραγωγή 12 τραγουδιών στο studio 111. Το demo στέλνεται σε όλες σχεδόν τις δισκογραφικές εταιρείες και οι αρνήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Το φως ήρθε από μία κασσέτα που είχε δώσει ο Νεοκοσμίδης στον Ηλία Ασλάνογλου, που τότε δούλευε στην Eros music. Ο Στέλιος Φωτιάδης, διευθυντής της Eros πρότεινε τριετές συμβόλαιο για δύο δίσκους. Το υλικό ηχογραφήθηκε ξανά στο studio Polysound, με την προσθήκη 6 νέων τραγουδιών και με ηχολήπτη το Δημήτρη Παπαθεοδώρου. Η ηχογράφηση έγινε το φθινόπωρο του '94, η παραγωγή ήταν 100 ώρες (σχεδόν οι μισές από αυτές του demo) και το album κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Ο δίσκος τιτλοφορήθηκε "ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ" και αγοράστηκε κυρίως (αν όχι μόνο) από συγγενικά πρόσωπα και φίλους. Το κομμάτι '87 ΣΤ' έγινε video clip,το γύρισμα του οποίου διήρκησε 3 ώρες βαριά με σκηνοθέτη τον Κλεόβουλο Ζαμίδη. Οι συναυλίες εκείνης της περιόδου ήταν ελάχιστες.


Το Φλεβάρη-Μάρτη του '96 ηχογραφείται το δεύτερο album με τίτλο "ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ - Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΕΡΑ" στο studio Action με ηχολήπτη το Γιώργο Αρχοντάκη. Κυκλοφορεί τον Ιούλιο του '96 και περιέχει 12 κομμάτια απ'τα οποία ξεχωρίζουν τα "ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ", "ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΞΕΙΣ", "38.52" από αυτό το δίσκο δεν έγινε κανένα τραγούδι video clip. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο album που εχουν,μέχρι τώρα,αναφερθεί,κυκλοφόρησαν και σε βινύλλιο.To συγκρότημα αρχίζει να αποκτά ταυτότητα και τα τραγούδια του αρχίζουν να ακούγονται σε διάφορες εναλλακτικές ραδιοφωνικές εκπομπές. Είναι η εποχή που το συγκρότημα ξεκινά συνεργασία με το Γιώργο Ψωμόπουλο (ατζέντη-μάνατζερ) και αρχίζει να παρουσιάζει το υλικό του σε ζωντανές εμφανίσεις, κυρίως σε μικρά club της Αθήνας και ορισμένων μεγάλων επαρχιακών πόλεων. Παράλληλα δουλεύεται το υλικό για τον επόμενο δίσκο.

Το φθινόπωρο του '97 υπογράφεται συμβόλαιο με την Fm Records και ηχογραφείται ο δίσκος ορόσημο "ΒΟΥΤΙΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ" με ηχολήπτη τον Αντρέα Βαϊτουδη στο studio Praxis. Ο δίσκος "ΒΟΥΤΙΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ" καθιερώνει το γκρούπ. Τα τραγούδια "ΒΟΥΤΙΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ", "ΔΙΑΜΑΝΤΕΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΤΑ", "ΜΙΚΡΕΣ ΧΑΡΕΣ ", "ΠΕΖΟ" αποκτούν μεγάλο playlist σε σχετικές με το είδος αλλά και άλλες ραδιοφωνικές εκπομπές. Το ομώνυμο τραγούδι γυρίζεται video clip από τον Νίκο Χατζηαγγελή. Ηχολήπτης εκείνης της περιόδου στις ζωντανές εμφανίσεις των Ενδελέχεια ήταν ο Κώστας Σαββίδης. Η χρονιά του '98 ήταν η εποχή που το γκρούπ γνωρίζει μεγάλη συναυλιακή επιτυχία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή των Ενδελεχεια στο rock wave festival του '98.

Το Μάρτιο '99 κυκλοφορεί ο τέταρτος κατά σειρά δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο "ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΣΑΪΤΕΣ".Ο δίσκος αυτός περιέχει 11 τραγούδια απ'τα οποία γινονται video clip τα - "ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΣ" (σκην.Μάνος Καμπίτης), "ΠΟΥ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ", "ΝΑ'ΡΘΩ ΚΙ'ΑΠΟΨΕ", "ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ" (σκην.Νίκος Χατζηαγγελής), τραγούδια τα οποία και ξεχώρισαν προσδίδοντας νέα δυναμική και ακροατήριο στο γκρούπ. Το Μάϊο εκείνης της χρονιάς αποχωρεί από το συγκρότημα ο Αντώνης Δημητρίου και τη θέση του παίρνει ο Θανάσης Ταμπάκης μέχρι πρώτινος μαθητής του Κατσιμάνη.


Την ίδια εποχή αναλαμβάνει την ευθύνη του ήχου και στις ζωντανές εμφανίσεις ο Βαϊτούδης. Αυτή είναι μία απ'τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία του συγκροτήματος αφού μετά από ένα δύσκολο και γεμάτο συναυλίες καλοκαίρι, με τη νέα σύνθεση να προσπαθεί να συντονιστεί, έρχεται στην αρχή του Σεπτέμβρη (έπονταν 13 συναυλίες μέσα στο μήνα) μια νέα ατυχία αφού ο Κατσιμάνης σπάει το χέρι του και το γκρούπ μένει με ένα κιθαρίστα. Ο Βαϊτούδης κάνει ό,τι μπορει φτιάχνοντας λούπες και ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στη ζωή του στη σκηνή, παρ'όλα αυτά όμως το πλήγμα ήταν μεγάλο. Φαίνεται ότι το γκρούπ περνάει μία περίοδο ανακατατάξεων και επανεκτιμήσεων αφού στο τέλος της ίδιας χρονιάς, λύει τη συνεργασία του με τον Ψωμόπουλο και συνεργάζεται με τον Άγγελο Καραϊνδρο (ατζέντη-μάνατζερ).Μέσα στην ίδια χρονιά κυκλοφορεί και η επανέκδοση των πρώτων δύο δίσκων του γκρούπ, σε μία συσκευασία, με τίτλο "ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ" από την eros music.

Toν Ιούλιο του 2000 παράλληλα με την προετοιμασία των τραγουδιών για ένα νέο δίσκο,κυκλοφορεί το cd single "ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ" (studio Praxis-Βαϊτούδης). Είναι το πρώτο Ελληνικό ροκ multimedia cd, και περιέχει τις διασκευές "ΜΠΑΓΑΣΑΣ" (Άσιμος), "ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ" (Ξυδάκης-Γουδής), "ΘΑ Σ'ΑΝΤΑΝΑΚΛΩ" (Velvet underground-Ενδελέχεια) και επίσης οπτικό υλικό από συνεντεύξεις-video του γκρούπ. Ο "ΜΠΑΓΑΣΑΣ" και το "ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ" γίνονται video clip από τον σκηνοθέτη Θάνο Γκομόζια. Τα πλάνα για το video clip "ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ" προέρχονται από ερασιτεχνικές λήψεις, φίλων του γκρούπ, που γυρίστηκαν κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιοδείας εκείνης της χρονιάς. Τα τραγούδια αυτού του single δεν περιέχονται σε καμμία άλλη δουλειά του γκρούπ. Από τον Οκτώβριο του 2000 μέχρι το Φλεβάρη του 2001, ηχογραφείται το album "ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ" (studio Praxis-Βαϊτούδης). O δίσκος κυκλοφορεί το Μάρτιο του 2001 υπό μορφή διπλού δίσκου (audio cd & cd rom). Ο δίσκος περιέχει 14 τραγούδια και το cd rom ένα οπτικό υλικό διάρκειας 45 λεπτών (video clip-συνεντέυξεις-συναυλιες-studio ηχογραφήσεις-remix-στίχους-φωτογραφίες). Τα τραγούδια "ΟΛΑ ΕΔΩ ΓΥΡΝΑΝΕ" και "ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ" γίνονται video clip από τους Κώστα Βαρναβόπουλο και Σίσσυ Σιαφάκα αντίστοιχα. Στις αρχές του καλοκαιριού αποχωρεί από το γκρούπ ο Κατσιμάνης και επιστρέφει ο Δημητρίου. Το συγκρότημα πραγματοποιεί ζωντανές εμφανίσεις καθ'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Το 2002 οι συναυλίες συνεχίζονται. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιανουάριο του 2003 ηχογραφείται στο Studio Names, με παραγωγό τον Χρυσόστομο Μουράτογλου και ηχολήπτη τον Πώλ Στεφανίδη το album "ΜΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΟΥ ΞΕΦΕΥΓΕΙ" το οποίο κυκλοφορεί από την FM Records τον Φεβρουάριο του 2003. Το πρώτο v.clip του album είναι το τραγούδι "ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ".

Από το 2004 την θέση του Θανάση Ταμπάκη παίρνει ο Ανδρέας Βαιτούδης, για χρόνια ηχολήπτης και φίλος του γκρουπ. Τον Μαιο του 2005 κυκλοφορεί το album "ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ" από την FM Records. Την παραγωγή του δίσκου επιμελήθηκε το ίδιο το συγκρότημα. Το εξώφυλλο όπως και το πρώτο v.clip "ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ" ανέλαβε ο εικαστικός Γιώργος Τσεριώνης .


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
1994 ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ
1996 ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΕΡΑ
1997 ΒΟΥΤΙΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ
1999 ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΣΑΙΤΕΣ
2000 ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ
2001 ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ
2003 ΜΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΟΥ ΞΕΦΕΥΓΕΙ
2005 ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ


ΟΙ ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΤΙΣ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ!
(ΑΘΗΝΑ,ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ,ώρα 22.30,είσοδος 12e)

Για περισσότερες πληροφορίες
www.endelexeia.gr

Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1229.html