Loreena McKennitt - An Ancient Muse


Ημερομηνία Σάββατο, 13 Ιαν 2007 @ 03:40
Θέμα/Κατηγορία Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Αποστολέας LavantiS



Η Καναδή ερμηνεύτρια / συνθέτης Loreena McKennitt είναι αποκλειστική παραγωγός, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια της δισκογραφικής εταιρείας «Quinlan Road», που γνωρίζει διεθνή επιτυχία. Με δισκογραφική πορεία δύο δεκαετιών, η «εκλεκτική κελτική» μουσική της McKennitt κέρδισε σημαντική αναγνώριση και πολλά βραβεία πωλήσεων στη Νότια και Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία.



Το έβδομό της πλήρες άλμπουμ έχει τίτλο An Ancient Muse, είναι παραγωγή της Λορίνα ΜακΚένιτ και ηχογραφήθηκε στα Real World Studios στην Αγγλία. Σε αυτή την έβδομη full-length ηχογράφησή της, η McKennitt ακολουθεί τη Μούσα της και ταξιδεύει στο χρόνο, από την Ελλάδα της Ομηρικής εποχής έως την Κωνσταντινούπολη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την Αγγλία την εποχή των Σταυροφοριών. Όπως και σε προγενέστερους δίσκους της, ιδιαίτερα στον πολλαπλά πλατινένιο The Book Of Secrets (Το Βιβλίο των Μυστικών), η McKennitt αντλεί έμπνευση από την ιστορία και τις μεταναστεύσεις του κέλτικου λαού, αναμειγνύοντας τη μελωδική ευαισθησία της σκωτσέζικης και της ιρλανδικής μελοποιημένης ποίησης με τις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ισπανίας, ακόμη και της Σκανδιναβίας.

Οι μουσικοί συνεργάτες συμπεριλαμβάνουν τους Brian Hughes, Donald Quan, Hugh Marsh, Caroline Lavelle, Steáfán Hannigan, Rick Lazar, Hossam Ramzay, Annbjørg Lien, Nigel Eaton, Manu Katché, Charlie Jones, Ben Grossman, Jason Hann, Tal Bergman, Tim Landers, Clive Deamer, Ed Henley. Ο Haig Yazdjian, ο Πάνος Δημητρακόπουλος και ο Σωκράτης Σινόπουλος εμφανίζονται σε διάφορα κομμάτια του δίσκου, όπως άλλωστε και ο Γιώργος Κοντογιάννης στο μπουζούκι και το συγκρότημα κρουστών Κρόταλα. Ο Yazdjian είναι αρμένικης καταγωγής αλλά μένει μόνιμα στην Ελλάδα, όπως και ο Δημητρακόπουλος, ο Σινόπουλος, ο Κοντογιάννης και τα μέλη του συγκροτήματος Κρόταλα. Σύμφωνα με τη McKennitt, “Η συμμετοχή τους στο δίσκο αποφασίστηκε μόλις έμαθα πως οι Κέλτες είχαν περάσει και από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 279 π.Χ. οι Κέλτες επιχείρησαν να λεηλατήσουν τους Δελφούς. Δεν χρειαζόμουν τίποτα άλλο για να στραφώ προς την Ελλάδα. Αυτό το ιστορικό γεγονός ήταν σαν μία άδεια να ανοίξω μια πόρτα προς την ελληνική λογοτεχνία και τις ελληνικές επιρροές. Έτσι, ήθελα να προσεγγίσω αυτόν τον τόπο μέσα από αυτά τα όργανα.”

“Πρόκειται για ένα μενού γεμάτο πεντανόστιμα υλικά”, λέει η McKennitt γελώντας.


Προσωπικές σημειώσεις της καλλιτέχνιδος για το πρώτο single του cd Caravanserai (Καραβάν σαράι) Κατά την επίσκεψή μου στην Τουρκία το 2003, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω κάτι όμορφες κατασκευές γνωστές ως καραβάν σαράι. Οχυρωμένα οικοδομήματα και δοξασμένα πανδοχεία για τους περιπλανώμενους εμπόρους, τα αγαθά και τα ζώα τους, τα καραβάν σαράι αποτελούσαν κέντρα ροής αγαθών, πληροφοριών και ανθρώπων κατά μήκος εμπορικών δρόμων, όπως ο μυθικός Δρόμος του Μεταξιού. Ατενίζοντας αυτές τις κατασκευές, πολλές εκ των οποίων δεν είναι παρά ερείπια, σκέφτηκα αυτούς που ακολούθησαν το νομαδικό μονοπάτι και έζησαν τη ζωή τους σε συνεχή κίνηση, είτε επειδή οι ίδιοι το επέλεξαν, είτε επειδή τους το επέβαλε η μοίρα.

Αργότερα, όταν είχα την τύχη να περάσω μερικές μέρες με μία οικογένεια νομάδων στη Μογγολία και γεύτηκα την καθημερινή ρουτίνα της ζωής τους, κατάφερα να αντιληφθώ σε βάθος αυτή την παράδοση. Ήταν Σεπτέμβρης και τα μέλη της οικογένειας ετοιμάζονταν να μεταφέρουν τα ζώα σε άλλο βοσκότοπο ενόψει του χειμώνα. Θυμήθηκα τους αρχαίους Κέλτες που αγκυροβολούσαν το ημερολόγιό τους από βοσκότοπο σε βοσκότοπο. Σε αυτές τις κοινωνίες, ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από τις καμήλες, τα κατσίκια, τα πρόβατα και τα άλογα. Μέσα από αυτό το τραγούδι, ήλπιζα να καταφέρω να θίξω τις πτυχές αυτής της νομαδικής κουλτούρας, αυτού του μαγευτικού αμαλγάματος παροδικότητας και συνέχειας.


WEBSITE:
quinlanroad.com





Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1221.html