Τέρμα οι τρελές αγελάδες με κλωνοποίηση


Ημερομηνία Τρίτη, 09 Ιαν 2007 @ 03:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS



Μια ντουζίνα αγελάδες απρόσβλητες από τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (BSE) δημιουργήθηκαν από Αμερικανούς και Ιάπωνες ερευητές με τεχνικές κλωνοποίησης και γενετικής τροποποίησης. Τα βοοειδή που δεν τρελαίνονται προορίζονται για χρήση στην έρευνα, όμως στο απώτερο μέλλον θα μπορούσαν να περάσουν στην ανθρώπινη κατανάλωση.

Με δημοσίευσή τους στο βρετανικό περιοδικό Nature Biotechnology, ερευνητές δύο εταιρειών βιοτεχνολογίας αναφέρουν ότι τα πειραματόζωα δεν παράγουν στον οργανισμό τους τα πρίον, φυσιολογικές πρωτεΐνες που μπορούν να μετατραπούν σε παθολογικές και να προκαλέσουν την εκφύλιση του εγκεφάλου.

Τα 12 βοοειδή με «ανοσία» στη BSE προορίζονται για βιοϊατρικές έρευνες με στόχο την παραγωγή φαρμάκων για ανθρώπινες ασθένειες, όπως η πνευμονία, η ηπατίτιδα C και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η ζυθοποιεία Kirin Brewery, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας στην Ιαπωνία, επεκτάθηκε πριν από λίγα χρόνια και στο χώρο των φαρμακευτικών προϊόντων και συνεργάστηκε για τη δημιουργία της απρόσβλητης αγελάδας με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Hemateck LLC, με έδρα το Κονέκτικατ.

Στις αγελάδες των δύο εταιρειών το γονίδια που περιέχει την πληροφορία για τη σύνθεση των πρίον απουσιάζουν εντελώς, απ' ό,τι φαίνεται χωρίς σημαντικές συνέπειες για την υγεία του ζώου.

Η γέννηση των 12 αγελάδων είχε ανακοινωθεί το 2004, ωστόσο μόλις τώρα κατάφεραν οι επιστήμονες να επιβεβαιώσουν ότι τα πειραματόζωα δεν προσβάλλονται από εγκεφαλοπάθεια όταν εκτεθούν σε πρίον στο εργαστήριο.

Οι δύο εταιρείες διευκρίνισαν ότι δεν προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην εκτροφή βοοειδών, ούτε να πουλήσουν τη σχετική τεχνογνωσία σε εκτροφείς. Υποστηρίζουν ωστόσο στη δημοσίευσή τους ότι οι «νέες» αγελάδες θα ήταν σκόπιμο να περάσουν στο μέλλον σε ανθρώπινη κατανάλωση.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για τα τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα, ωστόσο δεν αναμένεται να εγκρίνει σύντομα τα προϊόντα από ζώα που έχουν τροποποιηθεί γενετικά.







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1216.html