7o Φεστιβάλ 2:13


Ημερομηνία Τετάρτη, 06 Δεκ 2006 @ 14:15
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiS



Το πιο underground φεστιβάλ της Αθήνας συνεχίζει για έβδομη χρονιά! Φέτος με ένα line-up σχεδόν εξ ολοκλήρου οπτικοακουστικό που περιλαμβάνει εμφανίσεις των Αυστριακών NTSC (Dieb13 & Billy Roisz), των Άγγλων Ben Drew & Emma Hart και με αποκορύφωμα την εμφάνιση του πρωτοπόρου Αμερικανού συνθέτη και κινηματογραφιστή Phill Niblock. Αλλά και με τους δικούς μας textu rizer (Coti k & Νίκος Βελιώτης), Free Piece of Tape, Αναστάση Γρίβα & Mecha Orga . Επιπλέον προβολές, ένα αφιέρωμα με σπάνιες ταινίες του Phill Niblock της περιόδου 1966-69 καθώς και το καθιερωμένο πανόραμα με βίντεο που διαρκούν δύο λεπτά και δεκατρία δευτερόλεπτα ακριβώς!



Πρόγραμμα

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου

Προβολή - Ταινίες 2:13
live sets - Ben Drew & Emma Hart [uk]
textu rizer (Coti K / Νίκος Βελιώτης) [gr]


Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου

Προβολή - Phill Niblock films 1966 - 1969
live sets - NTSC (dieb13 & billy roisz) [at] - Με την ευγενική υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας
Αναστάσης Γρίβας & Mecha/Orga


Σάββατο 9 Δεκεμβρίου

Προβολή - Ταινίες 2:13
live sets - Free Piece of Tape [gr]
Phill Niblock [us]
Πάρτι - dj μεγάλες στιγμές!


7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2:13
Πέμπτη 7, Παρασκευή 8 & Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2006
Ώρα έναρξης κάθε ημέρας 9.30μ.μ.
Είσοδος - 15€ για κάθε ημέρα / 40€ και για τις 3 ημέρες


web info:
www.smallmusictheatre.gr
www.myspace.com/smallmusictheatre
www.aptera.gr/2-13/2-13athens.htm



Αναλυτικές πληροφορίες

Phill Niblock [us]
Πρωτεργάτης του πρώιμου μινιμαλισμού, avant-garde κινηματογραφιστής και πρωτοπόρος της multimedia performance ο κύριος ‘no rhythm, no melody, no bullshit’ θα εξαπολύσει τα drones του σε συνδυασμό με τις ‘κινούμενες εικόνες ανθρώπων που εργάζονται’ σε μία μοναδική εμφάνιση στην Ελλάδα, στη σκηνή του Μικρού Μουσικού Θεάτρου. Επιπλέον θα παρουσιάσει σε μία προβολή αφιέρωμα 6 σπάνιες ταινίες 16μμ (μεταξύ άλλων τα ‘The Magic Sun’ με μέλη της Sun Ra Arkestra και ‘DogTrack’) από την περίοδο 1966 – 1969.

www.phillniblock.com


NTSC – dieb13 & Billy Roisz [at]

O Dieb13 και η Billy Roisz παρουσιάζουν κάτω από τον τίτλο NTSC (Not The Same Colour) ένα εξ ολοκλήρου δια - δραστικό σετ ήχου και εικόνας, χρησιμοποιώντας linux λογισμικό γραμμένο από τους ίδιους. Από τις πιο εξέχουσες φιγούρες της σύγχρονης Αυστριακής σκηνής και οι δύο, μετρούν σημαντικές εμφανίσεις (Sonar, EMAF, Garage, Viper κα)
Με την ευγενική υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας

http://ntsc.klingt.org


Ben Drew & Emma Hart [uk]

Η Emma Hart και ο Ben Drew συνδυάζουν τεχνολογία ήχου και κινούμενης εικόνας κατασκευάζοντας ‘μηχανές – όργανα’ τα οποία χρησιμοποιούν κατά την διάρκεια των ‘performed installations’ τους. Στο φεστιβάλ 2:13 θα παρουσιάσουν ένα νέο έργο, δοκιμάζοντας νέες προοπτικές των μηχανών προβολής! Μία πρωτόγνωρη εμπειρία!


textu rizer [gr]

Oι Νίκος Βελιώτης και Coti K. παρουσιάζουν το νέο τους project ‘textu rizer 7’ , βασισμένο εξ ολοκλήρου στον αδιάκοπο ήχο αλλά και την εικόνα του βιολοντσέλου. Το textu rizer 7 μόλις κυκλοφόρησε από την antifrost.

www.nikosveliotis.com +
www.myspace.com/nikosveliotis
www.cotik.com + www.myspace.com/cotik1


Free piece of Tape [gr]

Οι Free piece of Tape δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 2001. Η μουσική τους βασίζεται στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Το ηχητικό τους οπλοστάσιο αποτελείται κυρίως από αναλογικά ηλεκτρονικά και ηλεκτρο - ακουστικά όργανα (πολλά από τα οποία κατασκευάζουν οι ίδιοι).

www.freepieceoftape.blogspot.com


Αναστάσης Γρίβας & Mecha/Orga [gr]

Ο Mecha/Orga (κοινώς Γιώργης Σακελαρίου), η ανερχόμενη δύναμη της ελληνικής σκηνής με διθυραμβικές κριτικές στο Wire συναντά στην σκηνή τον Αναστάση Γρίβα που εκτός από ιδρυτής του Μικρού Μουσικού Θεάτρου δραστηριοποιείται και στο χώρο των αυτοσχέδιων οργάνων και των εκτεταμένων τεχνικών στο πλαίσιο της ηχοχρωματικής αναζήτησης και της αυτοσχεδιαστικής πρακτικής! Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς να περιμένει από το αναπάντεχο ντουέτο!

www.echomusic.gr
www.labforelectroacousticmedia.gr
www.aptera.gr


Προβολές

> Πανόραμα ταινιών 2:13 (ταινίες διάρκειας 2:13 ακριβώς)
Το πανόραμα βρίσκεται στην διαδικασία επιλογής των ταινιών


> Phill Niblock films 1966 – 1969

Morning (1966-69) 17’
Σκηνοθετημένο από τον Phill Niblock, πάνω σε μια ιδέα του ίδιου και του Jean Claude Van Itallie. Φιλμαρισμένο από τον Phill Niblock, με κείμενα των Lee Worley και Michael Corner και με τη συμμετοχή μελών του Open Theater group. Εμφανίζονται οι Lee Worley, James Barbosa, Cynthis Harris, Sharon Gans, Joseph Chaikin; text read by Lee Worley, James Barbosa, Barbara Porte, Dorothy Lyman, Michael Corner. Ασπρόμαυρο - 16mm

The Magic Sun (1966 - 68) 17’
Ταινία του Phill Niblock με τη συμμετοχή του ίδιου και μελών της Arkestra του Sun Ra, με μουσική από τους τελευταίους. Η ταινία έχει τραβηχτεί με μεγάλης αντίθεσης 16mm φιλμ.

Dog Track (1969) 8:30’
Ταινία του Phill Niblock, με άγνωστο κείμενο που διαβάζεται από την Barbara Porte. Έγχρωμο - 16mm.

Annie (1968) 8’
Ταινία του Phill Niblock, που αποτελεί το πορτραίτο της χορεύτριας Ann Danoff, με τη χρήση ενός μουσικού κολάζ. Έγχρωμο – 16mm.

Max (1966 - 68) 7’
Ταινία του Phill Niblock, μονταρισμένο από τον David Gearey. Μια ταινία-κολάζ εικόνων- πορτραίτο του Max Neuhaus, με το κολάζ ήχων από τον Max Neuhaus. Ασπρόμαυρο - 16mm.

Raoul (1968 - 69) 20’
Ταινία του Phill Niblock που αποτελεί το πορτραίτο του ζωγράφου Raoul Middleman, με την εκτενή χρήση τεχνικής χρονικής παρέκκλισης (time-lapse). Ο ήχος προέρχεται από αυτοσχεδιασμό των Raoul Middleman και Phill Niblock. Έγχρωμο - 16mm.



club2:13 Ιστορικό
Το club2:13, ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο μουσικών – αυτοσχεδιαστών, δραστηριοποιείται στην Αθήνα το Λονδίνο και το Βερολίνο με διοργάνωση συναυλιών πειραματικής μουσικής και ετήσια Φεστιβάλ.

Το 1992 ο κιθαρίστας John Bisset και ο σαξοφωνίστα Lester Moses ξεκίνησαν το 2:13 club στο Λονδίνο οργανώνοντας συναυλίες ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και πειραματικής μουσικής σε μία γκαλερί τέχνης στο Stoke Newington. Ένα παλιό ρολόι στον τοίχο της αίθουσας ήταν σταματημένο στις 2:13 και αποτέλεσε αφορμή για την ονομασία ενός θεσμού που καθόρισε την πειραματική σκηνή του Λονδίνου. Τον ίδιο χρόνο διοργανώθηκε το πρώτο φεστιβάλ 2:13 RELAY (ετήσιο φεστιβάλ έκτοτε), ένα είδος μουσικής σκυταλοδρομίας το οποίο συμβαίνει σε τρεις διαφορετικές σκηνές ταυτόχρονα.

Ένα δεύτερο 2:13 γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1996 από τον περκασιονίστα Burkhard Beins και τον κιθαρίστα Michael Renkel, συγκεντρώνοντας την αφρόκρεμα της Βερολινέζικης αυτοσχεδιαστικής σκηνής.

Ο Νίκος Βελιώτης, δημιούργησε το Αθηναϊκό 2:13 τον Οκτώβριο του 2000. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν μηνιαίες συναυλίες ενώ κλιμακώνονται σε ένα ετήσιο Φεστιβάλ. Το Αθηναϊκό 2:13 έχει μέχρι τώρα φιλοξενήσει πάνω από 50 διεθνείς καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων τους David Toop, J. Bisset, P. Durrant, R. Davies, M. Davis, Radu Malfatti, M. Kuchen, I. Zach, B. Beins, I. Schick, Bomhan Brothers Σαβίνα Γιαννάτου, Fred Van Hove κ.α.







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1192.html