Fred van Hove - Free Jazz στο Μουσικό Σπίτι Δίαυλος


Ημερομηνία Δευτέρα, 25 Σεπ 2006 @ 07:10
Θέμα/Κατηγορία Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Αποστολέας LavantiSΤο Μικρό Μουσικό Θέατρο παρουσιάζει για δεύτερη φορά έναν από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της free jazz και του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. O Fred van Hove, όμοιος των Evan Parker, Peter Kowald, Barry Guy

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στο Μουσικό Σπίτι Δίαυλος (Δράκου 9 Κουκάκι - πεζόδρομος, στάση Συγγρού Φιξ)Γεννημένος στην Αμβέρσα το 1937, ο Fred van Hove σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στην Μουσική Ακαδημία του Βελγίου. Περνώντας από διάφορα στυλ της Τζαζ, αφιερώθηκε τελικά στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό συμμετέχοντας σε σχήματα που σηματοδότησαν την πορεία του είδους, από τα μέσα της δεκαετίας του 60 και μετά (Zinzen, Van De Ven και Wanders) αλλά και περιοδεύοντας σόλο σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία.

Το 1966 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Peter Brötzmann, αρχικά με ένα κουαρτέτο και με μεγαλύτερα σχήματα (π.χ. Machine Gun) για να καταλήξει τελικά σε τρίο (με τον Han Bennink για 5-6 χρόνια). Οι πρώτες του solo συναυλίες ήταν στο avant-garde φεστιβάλ Gravensteen, στη Γάνδη το 1970 και στο Jazz Middleheim, στην Αμβέρσα το 1971. Το 1972 και ενώ έπαιζε με τον σαξοφωνίστα Cel Overberghe, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο φεστιβάλ Middelheim, εξαιτίας μιας διαφωνίας σχετικά με το πόσο δυσανάλογα πληρώνονταν οι αμερικανοί συγκριτικά με τους ευρωπαίους μουσικούς.. Αυτή η διαμάχη οδήγησε στη δημιουργία της κολεκτίβας WIM vzw (Werkgroep Improviserende Musici), των οποίων σκοπός ήταν, να βελτιώσουν την κατάσταση της αυτοσχεδιαστικής μουσικής στο Βέλγιο. Ο ίδιος είναι ο επικεφαλής του WIM vzw από τότε.

Από το 1976 και με τη συνεργασία π.χ. των De Andere Film Antwerp & Ghent, Dommelhof Neerpeilt (Belgium) και Filmhaus Berlin, συνόδευε σόλο, διάφορες βουβές ταινίες κυρίως πειραματικές ταινίες του ’20 (Griffiths, Porter, Murnau, Lang, Dreyer, κ.α.) όπως επίσης και κωμωδίες και κινούμενα σχέδια. Επίσης έπαιζε συχνά ως ντουέτο -μεταξύ άλλων- με τους εξής : Steve Lacy, Vinko Globokar, Lol Coxhill, Albert Mangelsdorff, Annick Nozati, Phil Wachsmann, André Goudbeek, Paul Van Gyseghem.

Από το τέλος του 1970, ο Van Hove δημιούργησε διάφορα σχήματα χρησιμοποιώντας τα αρχικά MLA (Musica Libera Antverpiae) και MLB (Musica Libera Belgicae) κ.α. Το 1983 επισκέφτηκε το Βερολίνο μετά από πρόσκληση του DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) ως artist in residence για 6 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε την ευκαιρία να παίξει με τα σχήματα αυτά αλλά και να συμπράξει με πολλούς ντόπιους μουσικούς.

Στα μέσα του ’80 ο Fred Van Hove έκανε διάφορες τουρνέ στη Ιαπωνία όπου έπαιζε σόλο και ντουέτα με μια ποικιλία μουσικών όπως ο κρουστός Sabu Toyozumi, ο μπασίστας Tetsu Saitoh και ευρωπαίους και αμερικανούς μουσικούς όπως οι Ned Rothenberg, Douglas Ewart, Peter Kowald, Hans Reichel, Evan Parker, Barry Guy.

Επίσης συνεργάστηκε με ποιητές και ζωγράφους (με τον ακτιβιστή ζωγράφο W.J.C. Free) και έδωσε σεμινάρια και εργαστήρια αυτοσχεδιασμού στην Αμβέρσα, το Τίλμπουργκ, τη Γάνδη, το Άμστερνταμ, στην Αγγλία και Γερμανία και από το 1990 στη Γαλλία στο Département d'Etudes Musicales, University Lille 3. Τον Ιούνιο του 1996 η Βελγική Κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Πρέσβη των Τεχνών της Φλάνδρας, ένα βραβείο που περιλαμβάνει επίσης μια υποτροφία για τουρνέ εκτός Βελγίου.

Έχει συνεργαστεί και ηχογραφήσει με τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού όπως οι Evan Parker, Peter Kowald, Barry Guy, John Butcher, Radu Malfati, Paul Rutherford, Vinko Globokar, Philipp Wachsmann, Joëlle Léandre και έχει στο ενεργητικό του, συνθέσεις που συνδυάζουν συμβατικές γραφές και ελεύθερο αυτοσχεδιασμό (Elexur d'Envers, for brass and improvised piano, for strings plus improvised piano, 2 saxophones and trombone κ.α.) καθώς και συνθέσεις για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Περισσότερες πληροφορίες : http://www.efi.group.shef.ac.ukΤο άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1100.html