Hip Hop Legacy - Ερχεται στον HotStation!


Ημερομηνία Τετάρτη, 20 Σεπ 2006 @ 07:25
Θέμα/Κατηγορία Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Αποστολέας LavantiS



Ερώτηση: "Τι είναι Hip Hop;"
Απάντηση: "...αυτό που είναι κάτι μαύροι εκεί πέρα να πούμε, που δεν τραγουδάνε, άλλα μιλάνε και φωνάζουν συνέχεια "γιο γιο" ".

Πριν από καμμιά τριανταριά χρόνια, κάποιοι DJs από το Bronx, το Brooklyn και το Manhattan, που οργάνωναν block parties στις πλατείες και σε σπίτια, κλέβοντας ηλεκτρικό ρεύμα από το δημόσιο φωτισμό, δεν φανταζόντουσαν ότι έβαζαν τα θεμέλια για την εκκίνηση ενός νέου ρεύματος.




Οι δυνατοί disco, funk και electro ρυθμοί και κυρίως τα "breaks" που περιείχαν οι δίσκοι της εποχής που οι DJs επαναλάμβαναν στα decks, ενθουσίαζαν τους νέους που έβαφαν τους γκρίζους τοίχους και τα τρένα της πόλης, εφευρίσκοντας έτσι ένα νέο είδος χορού, το break dance. Γιαυτό άλλωστε ονομάστηκε έτσι, επειδή η "παράσταση" με τα ακροβατικά κόλπα και τις φιγούρες, γινόταν όταν ο DJ επαναλάμβανε τα δυνατά breaks, παίζοντάς τα από το ίδιο κομμάτι με δύο δίσκους, από το ένα turntable στο άλλο.

Ο Τζαμαϊκανός Kool DJ Herc, έφερε το δικό του στύλ στον τρόπο που παιζόταν η μουσική σε αυτά τα parties. Καθώς έπαιζε στα πικάπ, έπιανε το μικρόφωνο και έλεγε στίχους, με τη μορφή του "toasting", απλά για τον χαβαλέ. Την ίδια εποχή, το ίδιο έκανε και ο DJ Hollywood και αργότερα ο Africa Bambaataa, που και αυτός επηρρέασε πολύ τη σκηνή με το δικό του στυλ, με την εισαγωγή του θρησκευτικού και μεταφυσικού στοιχείου και τις μουσικές επιρροές του.

Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό που σήμερα λέμε Ηip Ηop. Ήταν ο τρόπος έκφρασης των Graffiti Artists, των DJs και των B-Boys. Τη φωνή του DJ στο μικρόφωνο, αργότερα αντικατέστησε ο MC (Master of Ceremony), ο οποίος φρόντιζε να ξεσηκώνει τον κόσμο με αυτοσχέδιους στίχους.

Το 1978, ένας τυπάκος με το όνομα Grand Wizard Theodore, ανακάλυψε το "scratch" κατά λάθος μέσα στο δωμάτιό του, ενώ έπαιζε με τους δίσκους του και ενώ του φώναζε η μαμά του να κάνει ησυχία. Σήμερα, το scratching, έχει εξελιχθεί σε υψηλή τέχνη και μέσω αυτής, το "πικάπ" έχει μετατραπεί σε μουσικό όργανο.

Μέσα από την περιπετειώδη του πορεία στο χρόνο, το Hip Hop κατάφερε να γίνει τρόπος ζωής για ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ίσως να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα, αλλά όσοι ασχολούνται "από παλιά" και μεγάλωσαν με αυτό, έχουν αποτυπωμένη στο μυαλό τους την κληρονομιά που άφησαν εκείνοι που το δημιούργησαν και μέσα σε τρεις δεκαετίες το εγκατέστησαν στις καρδιές μας.

Για εμάς λοιπόν, το Hip Hop είναι ο καθρέφτης της ζωής. Είναι μέσο έκφρασης για κάθε καλλιτέχνη, είτε είναι στιχουργός, είτε χορευτής, είτε ζωγράφος, είτε beat maker, είτε turntablist, είτε rapper. Είναι ο ρυθμός που θα σε κάνει να χορέψεις, να πορωθείς, να ξεδώσεις, να νιώσεις, να ξεφύγεις, ή απλά να εκφράσεις τον εαυτό σου.
Είναι το Rap που μιλάει για τα πάντα, από τις συμμορίες και τη ζωή στους δρόμους ή τη "μεγάλη ζωή" όταν "τα πιάνουμε", τον πισινό της νεαράς που λικνίζεται με χάρη, μέχρι προβληματισμούς και ανησυχίες, την πολιτική και οικονομική κατάσταση, τη θρησκεία και τα εσωτερικά θέματα, την αγάπη και τον έρωτα. Είναι σοβαρό αλλά είναι και χαβαλές, είναι χορευτικό αλλά είναι και ακουστικό.

Είναι ελεύθερο να χρησιμοποιήσει όποιους ήχους θέλει χωρίς περιορισμούς, είναι ανοιχτό σε καινοτομίες, σε πειραματισμούς και σε θεματολογία. Αντιπροσωπεύει το ελεύθερο πνεύμα, καθρεφτίζει τη ζωή μας, εκφράζει κάθε πτυχή της και ζει μέσα στα "υπόγεια", εκεί που ζουν απλοί "καθημερινοί" άνθρωποι. Άλλοτε βγαίνει μέσα από την καρδιά και άλλοτε έχει στόχο τα λεφτά και τη δόξα.

Ενίοτε γίνεται μόδα και αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολλούς, εισέρχεται σε πιο "mainstream" χώρους, στα clubs και τα media, κάνει εντυπωσιακές εμπορικές επιτυχίες και το μπερδεύουν με τη σύχρονη pop που ονομάζουν "R'n'B". Όπως όμως συμβαίνει και στο Rock, στη Funk, στη Soul, στη Jazz, στο Λαϊκό, στο Ρεμπέτικο, κλπ., η αυθεντική του πηγή βρίσκεται στον πυρήνα του, τον απλό κόσμο, το "underground".

Στον Hotstation.gr, κάθε Παρασκευή στις 22:00 και σε επανάληψη κάθε Τρίτη στις 22:00, θα κάνουμε ένα ωριαίο ταξίδι με Hip Hop ρυθμούς, από την Ελληνική και τη διεθνή δισκογραφία και το underground, με σκοπό κυρίως να περάσει ευχάριστα η ώρα μας με πολλή και καλή μουσική.

Τα λέμε εκεί!

Κώστας – DJ "E" - hiphoplegacy@hotstation.gr
www.myspace.com/estyles

O Κώστας (DJ "E") από το Hip Hop Legacy μας ..μαθαίνει τις σωστές απαντήσεις και μας προετοιμάζει για την Hip Hop εκπομπή που έρχεται στον HotStation.gr τις Τρίτες και Παρασκευές!




Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1096.html