Ska Cubano - Τζαμάικα και Κούβα στο θέατρο Βράχων


Ημερομηνία Τρίτη, 05 Σεπ 2006 @ 05:30
Θέμα/Κατηγορία Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Αποστολέας LavantiS



Ska Cubano, μια από τις πιο δημοφιλείς και «καυτές» μπάντες διεθνώς, θα εμφανιστούν την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2006 για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια εκρηκτική μουσική πανδαισία από την Καραϊβική, που συνθέτει τις ιστορικά συγγενείς μουσικές κουλτούρες της Τζαμάικας και της Κούβας.



SKA CUBANO
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΥΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ…
ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΒΥΡΩΝΑ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΜΗΤΤΟΥ 2006
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006, 21.30
D.J set: Γρηγόρης Ψαριανός, 20.30


To ενδεκαμελές σχήμα ιδρύθηκε το 2001 στο Λονδίνο από τον πολυτάλαντο μουσικό Natty Bo και τον ιδρυτή του label Casinosounds, Peter A. Scott, με στόχο τη δημιουργία εναλλακτικής κουβανέζικης μουσικής. Tα μέλη της μπάντας προέρχονται από την Κούβα, την Τζαμάικα, την Αγγλία, την Ιαπωνία.

Η μουσική τους, πέρα από όσα δηλώνει το όνομά τους (ska, mambo, son, reggae κλπ), περιλαμβάνει και ήχους από την υπόλοιπη Καραϊβική αλλά και την αφρικανική διασπορά στην αμερικανική ήπειρο: cumbia, calypso, jazz, r&b, αϊτινή μουσική κ.α. To τελικό αποτέλεσμα, αν και διαθέτει μια ιδιαίτερη ρετρό μαγεία, είναι απόλυτα σύγχρονο, επίκαιρο και άκρως «ξεσηκωτικό», με αποτέλεσμα η μπάντα να χαρακτηριστεί από το έγκυρο περιοδικό Folk Roots «η πιο hot πάρτι μπάντα στην Ευρώπη» – ενώ o καινούριος δίσκος τους «ο πάρτι δίσκος της χρονιάς».

ΝATTY BO – Ο Ιδρυτής του Γκρουπ
Ο Νatty Bo (κατά κόσμον Nathan Lerner) είναι από τις βασικές μορφές της βρετανικής, αλλά και διεθνούς ska σκηνής, όντας και ηγετικό μέλος του λονδρέζικου συγκροτήματος Top Cats, αλλά και πρώην μέλος των Trojans. Ασχολείται με το είδος από τα δέκα του χρόνια και έχει καταξιωθεί με τις συνεργασίες του με όλα τα ονόματα της ska, με πιο ξεχωριστή την παρουσία του δίπλα στους φίλους του, Skatalites. Περνά μεγάλο μέρος του χρόνου του στο Σαντιάγο της Κούβας. Θεωρεί ότι εκεί βρίσκονται οι πνευματικές του ρίζες και εκεί εμπνέεται τις συνθέσεις του. Πέρα από παραγωγός, μουσικός διευθυντής, συνθέτης και τραγουδιστής των Ska Cubano, είναι ταυτό-χρονα ζωγράφος και γλύπτης, πετυχημένος dj, εκπληκτικός χορευτής (υπήρξε ακόμη και καλλιτέχνης σε τσίρκο) και εν γένει μια χειμαρρώδης προσωπικότητα! Η άψογη εμφάνισή του ξεχωρίζει για τα κομψά κοστούμια και το ρετρό στιλ της. Το ελληνικό κοινό είχε την πρώτη ευκαιρία να απολαύσει το πολύπλευρο ταλέντο του σε δύο εντυπωσιακά διήμερα dj set, τον προηγούμενο Δεκέμβριο και Μάρτιο στο club Barrio.

Τα Μέλη
Στο γκρουπ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο εκπληκτικός Koυβανός τραγουδιστής Beny Billy –ο νέος Beny Moré- πρώην μποξέρ και περιθωριακή, ατίθαση μορφή της κουβανέζικης πιάτσας, ο βετεράνος 73χρονος Τζαμαϊκανός τρομπετίστας Eddie “Tan Tan” Thornton (συνεργασίες με Bob Marley, Beatles, Rolling Stones, Jimi Hendrix, Georgie Fame, Rico Rodriguez, Αswad, Jazz Warriors, Jools Holland Big Band και Jazz Jamaica, με τους οποίους έχει έρθει και στη χώρα μας), o μεγάλος Κουβανός κοντραμπασίστας Rey Crespo (Omara Portuondo, Ruben Gonzalez, Elena Burke, Raul Planas, Cachao –αλλά και μέλος των Gran Combo de Puerto Rico και Africando), και η Megumi Mesaku, το Νο 1 σαξόφωνο της ska μουσικής διεθνώς, από την Οσάκα της Ιαπωνίας. Ακόμα ο βετεράνος rock και reggae ντράμερ Dr Sleepy από το Montserrat της Καραϊβικής και οι νεαροί Κουβανοί Jesus Cutino (βιρτουόζος tresero) και Οrestes Noda (νεοφερμένος conguero από το Matanzas).

Τζαμάικα και Κούβα
Τις δεκαετίες του ’40 και του ’50, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο νησιών ήταν δεδομένες και συχνές και οι μουσικοί δεσμοί πολλοί στενοί (το κουβανέζικο στοιχείο είναι έντονο στη ska μουσική –τρία από τα ιδρυτικά μέλη των Skatalites είχαν κουβανέζικη καταγωγή- και πολλοί μουσικοί, όπως ο Compay Segundo, ηχογράφησαν calypso δίσκους). Μετά την επανάσταση, όμως, η Κούβα απομονώθηκε από την υπόλοιπη Καραϊβική και οι δεσμοί αυτοί διακόπηκαν. Οι Ska Cubano, τέσσερις δεκαετίες αργότερα, ανέλαβαν την πρωτοβουλία και την ευθύνη να αποκαταστήσουν αυτή τη σχέση, με τη δική τους θεώρηση για το πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν οι πολιτικές συνθήκες το επέτρεπαν.

Συμμετοχές σε Φεστιβάλ
Έχοντας την ικανότητα να προσελκύει ετερόκλητα ακροατήρια (rock, latin, jazz, reggae, ethnic), το συγκρότημα είναι πλέον περιζήτητο για συναυλίες και έχει διαπρέψει σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Glastonbury. Οι Ska Cubano αποθεώνονται από κοινό και κριτικούς με ένταση που θυμίζει την έκρηξη αυτής της μουσικής στη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του ’80 (Specials, Madness, Selecter κλπ).

Αυτό το καλοκαίρι οι Ska Cubano, έχοντας μόλις επιστρέψει από ανοιξιάτικες εμφανίσεις στην Ιαπωνία, εμφανίζονται σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, όπως το φεστιβάλ WOMAD στο Reading της Αγγλίας, το New York Summerstage στο Central Park, το Stern Grove Festival στο Σαν Φρανσίσκο, το τζαζ φεστιβάλ του Μόντρεαλ, το Festival of World Cultures στην Ιρλανδία, το Natural Rock Fest στην Αλμέρια της Ισπανίας, τη Sala Caracol στη Βαρκελώνη κ.α.

Οι SKA CUBANO στη Συναυλία για το Νόμπελ Ειρήνης
Οι Ska Cubano διέπρεψαν με την παρουσία τους στις 11 Δεκεμβρίου 2005 στο Όσλο στις εκδηλώσεις για τη βράβευση με Nobel Eιρήνης του Αιγύπτιου Mohammed El Baradei, Γενικού Διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Την τελετή παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Η εμφάνιση των Ska Cubano, που προαναγγέλθηκε από τη Salma Hayek, πλαισίωσε αυτές μεγάλων ονομάτων της ποπ, ροκ, σόουλ και κλασικής μουσικής, όπως οι Duran Duran, Κatie Melua, Madrugada, Gladys Knight, Shaggy, Katherine Jenkins και Yo-Yo Ma.

Κριτικές
«Θρίαμβος μουσικής φαντασίας, γεμάτος ενέργεια και αυθεντικότητα.» The Independent
«Διαθέτουν την καλύτερη horn section. Χαρίζουν αξεπέραστη διασκέδαση.» Straight No Chaser
«Θρίαμβος! Το να μη σηκωθείς από τη θέση σου δεν υπάρχει καν ως επιλογή.» Songlines
«Tα κομμάτια θα σας κάνουν να χορέψετε πριν καταλάβετε το πού, πώς, πότε και γιατί.» Mojo


Οι δύο δίσκοι του γκρουπ διανέμονται στην Ελλάδα από τον ΣΕΙΡΙΟ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 25 €
ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ: 30 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
i-ticket.gr (801–11–60000)
Metropolis
Κινηματογράφοι ODEON
Δημαρχείο Υμηττού






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1081.html